Hvordan kæler man en kat “rigtigt”?

Fie kælen

Katte får ofte skyld for at være nogle lunefulde og bidske små bæster. Mange ikke-kattemennesker kan berette om traumatiske oplevelser fra barndommen med katte, der har bidt eller kradset, når de har prøvet at kæle dem. Andre oplever bare, at katte ignorerer dem eller går, når de prøver at kæle dem.

Her kommer en påstand: I 9 ud af 10 tilfælde handler det måske ikke om, at du har mødt en aggressiv kat – men om, at du har kælet den på en forkert måde.

  • Kæler(/klapper) du en kat, som du ville kæle(/klappe) en hund?
  • Læser du kattens kropssprog rigtigt?
  • Tolker du kattens reaktioner ud fra et menneskeligt, rationelt synspunkt? Eller husker du, at det er et rovdyrinstinkt, du har med at gøre?

Det kunne være nogle af nøgleordene til at forstå, hvordan man får en god oplevelse med at kæle en kat – både for katten og for dig.

Jara er kælen

Noget af det første, man skal forstå om en kat, er, at den ikke er en hund. Den kommer ikke løbende ud for at sige hej, når du kommer på besøg. Og du kan ikke bare stikke en hånd ned, klappe den på ryggen og sige: “God kat!”For det allerførste klapper man ikke en kat. Et klap er en alt for voldsom og pludselig bevægelse. Og hvis der er noget, katte hader, så er det pludselige og voldsomme bevægelser. Så don’t do that.

Langsomme, forudsigelige bevægelser er the way to go.

Kicki

Hvis bare alle katte var så søde at kæle som min søster og svogers skønne Golden Retriever 🙂

Derudover er de fleste katte, jeg har mødt, faktisk ikke synderligt begejstrede for blive kælet på selve kroppen. I hvert fald ikke til at starte med. Deres rovdyrinstinkt opfatter det som en form for angreb, hvis du går direkte hen og aer dem på ryggen. Og så er det en helt naturlig refleks, at katten forsvarer sig og langer ud efter dig. Det er ikke fordi, den er ondskabsfuld eller hader dig – den reagerer bare ud fra sit instinkt. Ikke et menneskeinstinkt eller et godmodigt hundeinstinkt – men et rovdyrinstinkt. Eat or be eaten 😉

Det, som katte til gengæld godt kan lide, er at blive aet på kinden. Katte udskiller et særligt feromon (en slags signalstof), når de gnider kinden mod noget – fx din hånd. Prøv selv at lægge mærke til en kat, der går rundt i et rum og gnider kinden mod alting. Det er et feromon, som er tryghedsskabende for dem, og som minder dem om livet som killing. Så hvis du skal gøre en kat glad, skal du først lade den se og snuse til din hånd, og så kan du ae den på kinden med bagsiden af hånden. Her kan du så begynde at fornemme kattens egne signaler – mange katte vil af sig selv begynde at læne hovedet “ind i” din hånd. Det betyder, at du gør det rigtigt. Og måske vil katten gerne have, at du tager lidt hårdere fat.

Det kan også være, at katten drejer hovedet. Det betyder ikke nødvendigvis “stop”, men måske snarere: “Tag også lige den anden kind, ikke?”. Er katten rigtig tryg, vil den måske løfte hovedet let og give dig lov til at stryge den på struben og under hagen. Man skulle tro, at et rovdyr ville være modvilligt til at blotte struben, men mange katte elsker at blive kælet lige der. Jeg tror, det er fordi, det er et af de steder, de ikke selv kan nå.

Stoffer har været så venlig at indvillige i at lave en lille demonstrationsvideo af, hvordan man kæler en kat:

De fleste katte kan også godt lide, hvis du stryger bagsiden af hånden eller din tommelfinger mellem øjnene på dem og hen over hovedet. Det minder katten om at blive vasket af sin mor som killing, og det virker tryghedsskabende og rart for de fleste katte.

Det viser vi også lige:

Nogle katte kan også godt lide at blive kløet bag øret – men igen: ikke ligesom en hund. Mere forsigtigt. Er katten rigtig glad og tryg, vil den nu måske også gerne kæles på selve kroppen – gerne med lange, rolige strøg. Ingen hurtige eller uventede bevægelser – så får du helt sikkert et hak.

Vores egne katte elsker også at blive kælet på maven – men det ville jeg nok aldrig prøve med en fremmed kat, uanset hvor sød og mild den virkede. Der skal man kende katten godt. Stoffer er så meget min kat, at jeg indimellem får lov til at stikke hele krydderen ned i hans bløde mavepels 😉 Hvis man skal kæle en kat på maven, er det min erfaring, at man ikke skal prøve at gøre det forfra eller fra siden – så vil de fleste katte helt automatisk tro, det er en leg eller et angreb. Hvis katten derimod kan få bagbenene om din arm, vil den ofte være helt tryg og glad ved at blive kælet på maven. Du kan se Stoffer gøre det i videoen oven for. Fie er lidt mere tillidsfuld og splatter bare ud, når man kæler hende på mavsen.

Fie kælen

Hvis du ser en kat, som ligger på ryggen med alle 4 ben ud til siden, kan det være nærliggende at tænke, at det er en invitation til at blive kælet på maven. Det er også det, det skal ligne fra kattens side. Men i virkeligheden er det ofte en fælde. Når du stikker hånden ned, kan katten nemlig få fat om din hånd/arm med alle 4 ben (og ikke mindst klo-sæt) og virkelig give dig en ordentlig omgang. Det er efter sigende sådan, katte ofte fanger bytte i naturen. Så lad være med at gå i den fælde.

Stoffer splatter ud

Don’t fall for it – it’s a trap!

På et tidspunkt vil katten selv signalere, at den ikke gider blive kælet mere. Og så skal man stoppe – ikke prøve at blive ved. Det er en sikker måde at blive omdannet til et levende kradsetræ. Det er ikke engang nødvendigvis fordi, katten er sur på dig – ofte udvikler kælesessionen sig bare til en leg for katten, og katteleg er lidt voldeligt for os mennesker, der ikke har en tyk pels til at absorbere skarpe kløer og tænder. Så læs kattens signaler, og stop mens legen er god.

Kan jeg ikke bare holde øje med om katten spinder?

Hvis en kat spinder, er den vel glad? Tja, som regel – men ikke altid. En kat kan også finde på at spinde for at berolige sig selv. Hold godt øje med kattens generelle kropssprog – især dens ører: hvis de er slikket helt fladt ind til hovedet, er det et dårligt tegn på, at den er nervøs. Hvis ørerne sidder “neutralt”, og kropssproget virker afslappet, kan du tage det mere roligt. Hvis katten ligger og “åbner og lukker” poterne og “ælter” i underlaget, er den rigtig veltilpas og nyder kælesessionen.

Jara i sin hængekøje

Skulle du pludselig, trods alle dine gode forholdsregler, blive udsat for et sæt skarpe kløer eller tænder, vil din natulige reaktion sikkert være at råbe højt og prøve at trække hånden til dig. Det er en rigtig dårlig strategi – for nu synes katten sikkert rigtig, at I leger, og den vil forsøge at holde fast i din hånd. Det, som jeg gør, og som virker hver gang, er at lave et kort og højt piv. Det er den lyd, som katte selv laver, når de ikke bryder sig om ting – og den forstår de lynhurtigt, og så slipper de hånden og trækker sig tilbage.

En sidste lille ting om kattes kropssprog: Hvis katten kigger på dig og kniber øjnene sammen, vil du måske tænke, at den er sur på dig eller skuler til dig. Det betyder det jo, hvis vi mennesker gør sådan. Men for en kat betyder det helt omvendt, at den nyder det, du har gang i, og at den godt kan lide dig. Især hvis den lukker øjnene helt og “blinker” til dig. Det er katte-ækvivalenten til et kys eller et knus, så tag imod det, og blink langsomt igen. Så fortæller du katten, at du også godt kan lide den.

fie-bliver-kaelet_fav_red

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *