Aktivér din kat – kattelegetøj

Kattelegetøj - Stoffer og baldrianlegetøj

Når man har 3 indekatte i en 3-værelseslejlighed, er aktivering rigtig vigtigt. Rastløse og overvægtige katte er ikke glade katte. Derfor gør vi, hvad vi kan, for at give vores katte mulighed for at lege, bevæge sig og få stimuleret jagtinstinkterne.

3 gode grunde til at lege med din kat:

 • Motion er godt for kattens vægt og generelle velbefindende.
 • En sur og gnaven kat vil ofte kunne komme af med sin negative energi og blive en glade kat gennem leg.
 • Leg styrker dit bånd med din kat og giver jer et bedre forhold.

Dyrehandlere bugner af kattelegetøj, og du kan købe dig fattig i diverse farvestålende dimser med kvaster, bånd, glimmer, lyde, vibrationer og alt muligt andet. Men som enhver katteejer hurtigt erfarer, er det bedste kattelegetøj faktisk det, som er helt gratis og slet ikke beregnet på katte.

Vores kattes absolutte yndlingslegetøj er disse 5:

 • Sugerør
 • Vatpinde
 • Sølvpapirskugler
 • Gavebånd (helst i stof)
 • Papkasser/indkøbsnet/sportstasker mm.

Et plastiksugerør, en vatpind eller en sammenrullet sølvpapirskugle kan vores katte jagte indædt i timer og dage. Det har faktisk været lidt et problem, at Stoffer stjal mine vatpinde, som jeg havde stående fremme på badeværelset tidligere. Efter et par gange at være kommet ud til en væltet krukke, vatpinde ud over hele gulvet og en særdeles legesyg kat, blev vatpindene pakket ned i en skuffe. Så får han en at lege med engang i mellem. Når vi har gæster på besøg til drinks, skal vi også holde øje med, at der ikke pludselig sidder en kat på sofabordet og stjæler gæsternes sugerør 😉

Sidste år fik jeg en julegave, som var pakket ind med et grønt silkebånd. Det har været alle 3 kattes absolutte favorit kattelegetøj lige siden. Hvis man sidder og trækker båndet rundt på gulvet, ligger de alle 3 på lur og er helt speedet af jagtinstinkt.

Endelig er der jo ikke noget, alle katte elsker, som en papkasse, man kan hoppe op i. Det gælder vist i øvrigt ikke kun små huskatte. Prøv at google “big cats and boxes”, hvis du vil se nogle virkelig dumme billeder af tigre, leoparder og løver, som sidder i papkasser og ser vældig tilfredse ud 🙂 En sportstaske eller et indkøbsnet kan i øvrigt også gå.

Kattelegetøj_Fie i Ikeanet

Kattelegetøj_Fie i indkøbsnet

Så altså… Lad være med at spilde en masse penge på legetøj hos dyrhandleren, når du helt gratis kan underholde din kat med kattelegetøj, du helt sikkert har i huset allerede.

Nogle enkelte former for kattelegetøj kan det dog godt svare sig at investere i:

 

Kattelegetøj med baldrian opdagede jeg sidste år, og det er virkelig et hit. Stoffer er en stor, farlig hanket, som rigtig gerne vil slås. Det gider vores 2 små hunkatte ikke så meget – de vil hellere jage. Men nu har Stoffer fået sådan en aflang pølse-agtig ting, som er proppet med baldrian. Den kan han ligge og kramme, bide, flå og kradse i med bagpoterne og på den måde få sine aggressioner ud og få brugt sine kræfter, samtidig med at han får den lette, euforiserende effekt, som baldrian har på katte. Vi har også nogle mindre, små puder med baldrian, som både Stoffer og Fie leger med tit.

Kattelegetøj - Stoffer og baldrianlegetøj

OBS: Små, eksotiske katte med lav fedtprocent har ingen effekt af baldrian. Spørg mig ikke hvorfor, men sådan er det efter sigende. Jara er derfor slet ikke interesseret i baldrian og har vist heller ikke godt af det.

< DU KAN KØBE LEGETØJ MED BALDRIAN HER: legetøj med baldrian >

Kradsetræer skal du selvfølgelig også investere i, hvis du har indekatte og ikke er interesseret i at få molestreret din sofa (PS: Den bliver molestreret alligevel, men så har du da forsøgt!). Sørg gerne for at have mere end ét kradsetræ, og sørg for, at størrelsen passer til din kats størrelse. Katte elsker at strække sig helt ud, når de hvæsser kløer, og særligt for store Stoffers vedkommende kræver det en kradsepæl af en vis højde.

Selvfølgelig har vores katte en hel kasse med kattelegetøj, på trods af at jeg godt ved, hvor dumt det er. En del af det havde Jara med fra sit tidligere hjem, men jeg har også købt nogle fjollede ting. Det skal man, hvis man vil være en rigtig crazy cat lady 😉

2 dont’s:

Hvis du endelig skal købe kattelegetøj, så lad være med at købe noget med glimmer. Vores dyrlæge gjorde mig opmærksom på, at glimmeret kan ryge af og ende i kattens luftveje eller tarmsystem, og det er altså ikke sundt. Så en god del af Jaras glimmerlegetøj er blevet inddraget.

Jara

Mange katteejere har måske prøvet at bruge en laserpen som kattelegetøj. Det er genialt, fordi man kan sidde i sofaen og få katten til at spæne rundt i hele lejligheden efter den lille, røde prik. Men problemet er, at det ikke er specielt godt for kattens psyke. Det stresser og frustrerer et jagtdyr helt vildt at jagte noget, den aldrig vil kunne indfange. Vores katte blev helt forstyrrede i den periode, hvor vi brugte laserpenne som aktivering. De har meget bedre at fx at jagte et silkebånd, som de kan fange og bide i. Så vi har smidt laserpennene ud nu.

Gå online

Sidste anbefaling til kattelegetøj i dag er en ting, som vi først for nylig er begyndt at dyrke – nemlig tablet/smartphone-underholdning. Du har måske set det, hvis du følger mig på Snapchat. Hvis du går på youtube og søger på “entertain your cat”, kommer der forskellige videoer op med en mus, der bevæger sig rundt på skærmen. Du kan også downloade gratis apps, der gør det samme. Sæt katten foran skærmen, og lad dens jagtinstinkt udfolde sig. Det er ret underholdende 🙂

Stoffer og Jara er så vilde med det, at de kom op at slås om tabletten i dag:

Husk:

 • Selvom din kat ikke leger aktivt, når du fx sidder og trækker et gavebånd hen over gulvet, men bare sidder og stirrer – så har den det sjovt og bliver stimuleret alligevel. Halvdelen af legen består for en kat i at sidde og planlægge det perfekte angreb. Så vær tålmodig og lad være med at give op.
 • Prøv at variere legen efter kattens temperament og humør. Stoffer elsker fx at jage “horisontalt” – altså spæne hen over gulvet. Fie elsker at lege “vertikalt” – hun vil gerne fange noget, der kravler opad, fx et silkebånd, der sniger sig op ad en stoleryg. Jara vil gerne hoppe efter ting, der flagrer i luften. Stoffer vil gerne slås og “tumle”, mens Fie gerne vil ligge på lur i hele og halve timer. Den bedste leg kommer, når man lærer at aflæse sin kat og tilpasse legen til den.
 • Lad altid katten få lov til at fange legetøjet. Det er vigtigt, at den får sin “belønning” i form at at fange sit bytte og “nedlægge/myrde” det. Så ja, du skal faktisk lade den vinde 🙂
 • Gem kattelegetøjet væk i perioder. Så bliver det mere spændende, når det kommer frem.

Jeg håber, du kunne bruge mine råd til noget. Hvad foretrækker din kat at lege med?


Indlægget indeholder affiliate-links, der giver mig kommission, hvis du køber noget i den pågældende webshop. Det koster selvfølgelig ikke dig noget at klikke på links’ene. Indtægterne hjælper til at finansiere den tid og de ressourcer, jeg lægger i mit arbejde som blogger.

3 comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *