Katte og forstoppelse

Julen er over os – og dermed sæsonen for forstoppelser! Men det er ikke kun mennesker, der kan lide af forstoppelse. Katte kan også blive ramt af forstoppelse.

Jep, den slags charmerende emner tager vi også fat på her på Kofoeds Kattecirkus! 😉

Stoffer har haft forstoppelse et par gange. Første gang var en lørdag, hvor han pludselig lagde sig over i sit “dødshjørne” (aka, der hvor han går hen, når han mener, at det er ude med ham!) og peb, når man prøvede at røre ved ham. Han nægtede at tage føde til sig, og vi blev straks bekymrede.

Efter lidt overvejelser ringede vi til dyrlægevagten og fik en tid. Hvorfor skal den slags også lige ske i weekenden? Vi kom derud, og efter lang ventetid blev Stoffer eksamineret, og dyrlægen konstaterede, at han havde forstoppelse. Vi åndede lettet op over, at det ikke var noget værre – og fik et kollektivt slagtilfælde, da vi så regningen for weekendkonsultation! It wasn’t pretty, I tell you… 🙁

Nå, men Stoffer fik noget laktulose og diverse andre medikamenter mod sin forstoppelse, og så kørte vi hjem igen. Det gik over efter et døgns tid. Men det har faktisk været vendt tilbage et par gange efterfølgende. Typisk, hvis han har været enten stresset eller ikke fået væske eller motion nok.

Nu har vi efterhånden vænnet os til, at hvis Stoffer begynder at virke cranky og irritabel, så er der nok lidt forstoppelse inde i billedet. I 9 og af 10 tilfælde er det rigtigt. Vi gør følgende:

  • Masserer hans mave – det sætter ofte lidt gang i sagerne
  • Får en masse væske i ham vha. en lille sprøjte, hvor vi sprøjter vand ind i munden på ham
  • Giver ham lidt ekstra kattemalt og en skefuld laktulose – det smører ham lidt på indersiden
  • Leger med ham – motionen sætter gang i fordøjelsen
  • Prøver at skabe ro omkring ham – stress og forstoppelse hænger virkelig meget sammen

Vores nye dyrlæge her i Vanløse har desuden givet os et rigtig godt råd omkring katte og forstoppelse. Royal Canin laver et foder, der hedder Fibre Response. Vi blander det op med det foder for steriliserede katte, som alle vores katte spiser i forholdet 1:1. Fibre Response-foderet giver kattens tarm noget ekstra at arbejde med, og ligesom ved mennesker er fibrene gode for fordøjelsen og tarmsystemet. Vi har haft langt færre problemer med katte og forstoppelse, efter at vi er begyndt på det.

Har du erfaring med katte og forstoppelse? Spørgsmål? Så smid endelig en kommentar 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *