Katteinfluenza

Stoffer på stol

I dag har vi været hos dyrlægen for at få alle 3 katte vaccineret mod katteinfluenza.

Vidste du, at katte kan få influenza? Det kan de – og det hedder, meget nærliggende, katteinfluenza. I dag skal det handle om dengang, Stoffer fik katteinfluenza, og lidt om vaccination af katte.

Du godeste, hvor er det bøvlet at slæbe 3 katte til dyrlægen! 3 transportkasser med 3 katte, der synger hver deres 3 højlydte klagesange hele vejen ud og hele vejen hjem. Stoffer smider al sin pels, Fie sveder al sin kropsvæske ud gennem poterne og kaster op i transportkassen på vej hjem. Jara lyder, som om hendes sidste øjeblik er kommet.

Katte_Dyrlæge_Transportkasser

Men vi vælger at gøre det alligevel, fordi vi har været igennem katteinfluenza én gang for mange herhjemme. I dag fortalte dyrlægen så, at den vaccine, kattene fik sidste år, netop er blevet godkendt til at gælde 3 år – så de behøvede slet ikke at blive vaccineret i dag. Suk! Men det var nu fint nok at komme derop til det årlige sundhedstjek, hvor eventuelle skjulte dårligdomme kan blive afsløret. Alle 3 var heldigvis friske og raske som havørne.

Nå, men det var Stoffers katteinfluenza, vi kom fra!

Stoffers lidelseshistorie:

Det begyndte, et par uger efter at vi havde fået Fie. Stoffer lå en morgen i en krog i stuen og ville hverken lege eller have mad. Han peb, når vi rørte ved ham og virkede meget ynkelig. Først slog jeg det lidt hen. Han kan jo være lidt af en primadonna 😉 Men da jeg hev kattemalten frem, og han ikke ville vide af den, begyndte jeg at blive bekymret.

Jeg ringede til dyrlægen og bestilte en tid samme formiddag. Jeg pakkede Stoffer i transportkassen og kørte afsted – mens jeg halvt forventede at blive sendt hjem med besked om at være mindre hysterisk.

Men vi havde ikke været ved dyrlægen ret længe, før hun fik en bekymret mine på. Stoffer havde skyhøj feber og var rigtig dårlig, fortalte dyrlægen. Hun tog blodprøver og fik hurtigt diagnosticeret ham med katteinfluenza. Hun fortalte meget alvorligt om, hvor kritisk en sygdom det kan være. En dødelig udgang er ikke ualmindeligt for katte, der får katteinfluenza. Det er ikke nødvendigvis selve sygdommen, der tager livet af dem, men dehydrering og underernæring, da en kat sjældent vil tage føde eller væske til sig, når den er syg. Ofte må katten lægges i væskedrop og intensivbehandling hos dyrlægen. Katten kan også blive blind som følge af katteinfluenza.

Stoffer fik ordineret antibiotika og smertestillende, og vi købte noget særligt vådfoder med højt kalorieindhold, som er godt til syge katte. Vi blev sendt hjem med besked om at passe rigtig godt på ham – og være forberedt på det værste. Dyrlægen virkede ikke særligt optimistisk. Jeg var helt grædefærdig og vildt bekymret for min lille “baby”.

Katteinfluenza_Hills a/d

Vådfoder med højt kalorieindhold – godt til syge katte

Stoffer_katteinfluenza_Blodprøve

Ynkelig kat med “hul” i pelsen efter blodprøvetagning

Hvad gjorde vi?

Heldigvis havde jeg fri fra arbejde, så jeg havde tid til at give det stakkels lille kræ intensiv pleje. Jeg var meget opsat på i hvert fald ikke at lade ham dø af dehydrering. Så jeg tog den sprøjte, vi havde fået til at sprøjte medicin i munden på ham, og sprøjtede vand i munden på ham flere gange om dagen. Jeg madede ham med most vådfoder, så tit jeg kunne komme afsted med det. Og sørgede selvfølgelig for at give ham medicinen.

Mange dyr har en tendens til at søge ensomhed, når de er syge. De søger væk fra flokken for at lægge sig til at dø. Det kan lyde fjollet, men jeg nægtede at lade ham gøre det. Jeg fulgte efter ham rundt i lejligheden, og lagde mig op af ham og kælede ham forsigtigt. Prøvede at signalere, at han stadig hørte til hos os, selvom han var syg.

Fie gjorde i øvrigt det samme. Hun var faktisk ret begejstret over, at den store hankat endelig var for svag til at protestere, når hun hoppede op på stolen og puttede sig ind til ham.

Stoffer og Fie på stolen

Efter et par dages intensiv pleje af vores lille syge kat, begyndte det heldigvis at gå bedre. Og efter en uges tid var han helt på højkant igen. Vi var lettede, da dyrlægen kunne erklære ham helt rask.

Hvad er katteinfluenza, og hvordan smitter det?

Men hvorfor får en indekat dog katteinfluenza? Og hvorfor giver det mening at få en indekat vaccineret mod det, hvis den ikke er i kontakt med andre katte?

Katteinfluenza skyldes som regel en af 2 slags virus: herpesvirus eller calicivirus.

Katteinfluenza smitter primært ved kontakt mellem katte – men den kan også være luftbåren, og mennesker kan være passive bærere af den. Vi mennesker vil ikke mærke noget til sygdommen, men vi kan altså overføre den til vores egne katte.

Derudover kan raske katte også godt være bærere af sygdommen uden at have symptomer. Især killinger, der har diet ved en mor, der var bærer af calicivirus. Og vi havde jo lige fået Fie, inden Stoffer blev syg – så det er formentlig hende, der har smittet ham.

Det er meget forskelligt, hvad dyrlæger anbefaler i fht. vaccination mod katteinflueza. Den første dyrlæge, vi gik hos, anbefalede det ikke, når det var en indekat. Men den nye dyrlæge, vi gik hos på Amager, og som behandlede Stoffer, da han blev syg, sagde, at de altid anbefalede det – netop fordi mennesker kunne være bærere af smitten. Og efter at vi selv har set og mærket, hvor alvorlig en sygdom det er, har vi fået vaccineret alle 3 katte hvert år. Det er virkelig ikke et forløb, vi har lyst til at gennemleve én gang til! Vores nye dyrlæge her i Vanløse anbefaler det også, selvom de bruger en knapt så bred vaccine til indekatte.

Som sagt er vaccinen lige blevet godkendt til at gælde 3 år i stedet for 1, hvilket efter min mening gør det endnu mere oplagt for indekatteejere at lade deres katte vaccinere mod katteinfluenza. I forbindelse med vaccinationen får kattene også et årligt helbredstjek, hvilket er en ekstra bonus.

Selvfølgelig går uendeligt mange katte igennem et langt liv uden at blive vaccineret og bliver aldrig nogensinde ramt af hverken katteinfluenza eller andre sygdomme. Det samme gør sig i øvrigt gældende for os mennesker. Så om man vil lade sine katte vaccinere, eller om man synes, det er lidt for meget at gøre ud af det – det er selvfølgelig op til én selv. For vores vedkommende var én tur med katteinfluenza som sagt bare rigeligt 😉

One comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *