Hvordan du (og hvorfor det er vigtigt, at du) børster tænder på din kat

Kat tænder

I dag skal det handle om, hvordan du børster tænder på din kat; om hvorfor det er vigtigt at gøre det; om hvordan det er at have en kat med tandproblemer; om hvad du skal bruge af remedier for at børste tænder på din kat; og endelig om en nødløsning/et supplement, hvis din kat ikke er så vild med tandbørsten.

Hvis nogen havde fortalt mig for 5 år siden, at jeg en dag ville bruge et par aftener om ugen på at sidde og børste tænder på 3 katte, så ville jeg nok have grinet min popo i laser! Børste tænder?! På en kat?! Et lille rovdyr med kløer?! Mon ikke de selv kan klare deres tandhygiejne?!

Hvor meget crazy cat lady kan man blive?

Åbenbart så stor en crazy cat lady, at man bruger 2-3 aftener om ugen på at børste tænder på 3 katte!

Giv din kat mere end 7 år med fuldt tandsæt

Der er faktisk rigtig god grund til at børste tænder på din kat. Vidste du, at kattes tandsæt er designet til at holde ca. 7 år? Det passer rigtig fint for en kat, der lever frit i naturen, kommer i slagsmål, bliver syg eller underernæret og dør af naturlige årsager efter ca. 7 år. Men hvis du har planer om, at din kat skal bo hos dig i mere end 7 år og have glæde af sit fulde tandsæt, kan det være en rigtig god idé at hjælpe dens tandhygiejne lidt på vej med en tandbørste.

Vidste du, at kattes tandsæt er designet til at holde ca. 7 år?

Ved at holde din kats tandkød sundt og dens tænder fri for tandsten mm. kan du forlænge holdbarheden på dens tandsæt med flere år og dermed give din kat et bedre liv.

En kats tænder renses egentlig naturligt, når den spiser – enten når den flår kød med tænderne, eller når den spiser tørfoder, der skal knases. Det klarer en stor del af mundhygiejnen – men er altså som sagt ikke nok til, at kattens tænder kan holde i de op mod 18 år, en kat siges at kunne leve under de rette forhold. Det kan derfor være en god idé at tjekke din kats tandkød og tænder regelmæssigt for at se, om alt ser sundt og godt ud.

Kat tænder

På billedet ser du Stoffers tænder. Hans tandkød er pænt og lyserødt, og tænderne ser fornuftige ud. I den anden side af munden (som han selvfølgelig ikke gad have fotograferet!) har han haft lidt rødmen i tandkødet og lidt tandsten på et par tænder, som blev påtalt ved hans sidste dyrlægetjek. Det er blevet bedre, efter at vi har intensiveret tandbørstningen på ham den sidste måneds tid og er gået fra at børste tænder et par gange om måneden til 2-3 gange om ugen.

De sorte pletter er i øvrigt ikke noget at være nervøs for. Det er normalt for ældre katte at få sorte pigmentpletter.

Jaras tand-mareridt

Da vi arvede Jara for ca. halvandet år siden, var hun 6 år. Og da hun er en abyssinier, og abyssiniere generelt har anlæg for sarte tænder, var det egentlig ikke overraskende, at hun havde tandproblemer. Vi opdagede det, fordi hun hele tiden kastede op. Vi tog hende til dyrlægen i den tro, at hun havde problemer med maven. Dyrlægen spurgte, om vi børstede tænder på hende – og jeg blev lidt rød i kinderne, for vi havde aldrig så meget som åbnet munden på nogen af vores katte.

Grunden til, at hun havde kastet op, var, at hun havde slugt sin mad, fordi hun var for øm i munden til at kunne tygge den.

Nå, lang historie kort – Jara havde tandkødsbetændelse og problemer i flere af sine tænder. Grunden til, at hun havde kastet op, var, at hun havde slugt sin mad, fordi hun var for øm i munden til at kunne tygge den. Hun kom på operationsbordet, blev en hel del tænder fattigere, vi blev nogle tusinde kroner(!) fattigere – og så begyndte vi at børste tænder på vores katte.

At børste tænder på sin kat

En kat kan faktisk godt klare sig uden tænder. Når den mister en eller flere tænder, bliver gummerne hårdere med tiden, og katten bliver i stand til at knuse tørfoder med de hærdede gummer. Men det er da lidt synd for et rovdyr at skulle leve uden sit bedste våben. Jara er dog heldigvis verdens gladeste kat og virker ikke særligt påvirket at tabet af halvdelen af sine hænder. Kun når hun prøver at fange en snor med tænderne – for så (endnu engang) at opdage, at hun ikke har de tænder, hun regnede med, og derfor ikke kan holde snoren fast.

En kat kan faktisk godt klare sig uden tænder.

Jeg ville gerne sige noget opmuntrende om, hvor overraskende nemt det er at børste tænder på sin kat – men helt ærligt, det er dødbesværligt og irriterende. Både for dig og katten. Men det er vigtigt, og det bliver trods alt lidt bedre med øvelsen. Idéelt set skal man starte fra killingealderen, så katten lærer at få børstet tænder fra starten – men det er aldrig for sent at begynde med en voksen kat.

Det skal du bruge:

  • En lille, blød tandbørste – fx en babytanbørste. Du kan også købe en særlig kattetandbørste hos dyrlægen. Det har vi gjort, og det kan godt anbefales. Det er vigtigt, at den har ekstremt bløde børster. Det kan godt gå lidt vildt og ukontrolleret for sig, når du børster tænder på en kat, der sidder og vrider sig, og du kan risikere at ridse dens tandkød i kampens hede og dermed gøre mere skade end gavn, hvis du bruger en tandbørste med for stive børster.
  • Særlig kattetandpasta. Du må aldrig – og jeg understreger – ALDRIG bruge mennesketandpasta til din kat. Den kan ikke tåle indholdsstofferne, og katte bryder sig i øvrigt ikke om mintsmag. Vi har en kattetandpasta med kyllingesmag (yes, it’s a thing!), som fungerer okay til vores katte. Stoffer er så vild med den, at han prøver at slikke den af tandbørsten, mens vi børster tænder på ham. Fie og Jara er mindre imponerede, men tolererer den dog.

At børste tænder på sin kat - Kattetandbørste og kattetandpasta

Hvordan man børster tænder på sin kat

Hvis din kat aldrig har fået børstet tænder før, er det en god idé at starte stille og roligt. Lad katten snuse til tandbørsten den første dag – og gå så ikke videre end det. Næste dag kan du lade den slikke noget kattemalt (eller noget andet lækkert) af tandbørsten. På dag 3 kan du forsøge, om du kan få tandbørsten ind i munden på den.

Med vores 3 katte er det lidt mere svingende med idyllen.

Med nogle katte vil det sikkert være muligt på denne måde at gøre det til noget helt idyllisk at børste tænder – især hvis man starter fra killingestadiet. Med vores 3 katte er det lidt mere svingende med idyllen. Jara sidder efterhånden nogenlunde stille, når vi børster tænder på hende. Hun er også den mest lærenemme. Stoffer er så optaget af den lækre kyllingetandpasta, at han også finder sig i det. Fie, derimod, er verdens mest stædige kat – og hun stritter imod med al magt og ligner en, der er ved at blive myrdet.

Der er ikke andet at gøre end at føle sig frem og prøve at gøre det så godt som muligt.

Typisk holder Andreas katten fast – og han holder den også for øjnene, hvilket hjælper hos os – og så børster jeg tænder på den, stille og roligt, nogle sekunder i hver side. Nogle dage går det bedre end andre. Nogle dage får vi lov til at børste helt ind til kindtænderne. Andre dage får vi kun lov til at komme til et par fortænder. Vi stopper altid, mens legen er god, så katten ikke bliver så traumatiseret, at den nægter at få børstet tænder næste gang.

Overordnet har det gjort alting nemmere, at vi nu børster tænder på kattene flere gange om ugen, hvor vi tidligere kun gjorde det et par gange om måneden. Kattene er blevet mere vant til rutinen og går knapt så meget i panik over tandbørsten.

Bucacat er et rigtig godt supplement til tandbørstning på din kat.

Bucacat

At børste tænder på sin kat - Bucacat

Bucacat er et rigtig godt supplement til tandbørstning på din kat. Det er en enzym-pasta, som virker på tænder og mundslimhinde ved at opløse plak og hæmme de bakterier, som forårsager nydannelse af plak. Herved forhindres også dårlig ånde. Som ekstra bonus smager den af laks, og vores katte labber den i sig med største velbehag. Du kan købe Bucacat her (affiliatelink):

KØB BUCACAT HER

Hvis man har en kat, der pure nægter enhver kontakt med nogen form for tandbørste, kan bucacat være en nødløsning. Men den skal altså helst kombineres med regelmæssig tandbørstning.

Har du nogen spørgsmål til tandbørstning på katte? Erfaring du gerne vil dele? Så smid en kommentar i feltet nedenfor! Stoffer, Fie, Jara og jeg elsker at høre fra jer 🙂

One comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *