5 tegn på, at en kat godt kan lide dig

Katte kan være nogle små mystiske væsner, og det kan kræve lidt mere at afkode dem end fx med en hund. Når en glad labrador løber dig i møde, hoppende, dansende og bjæffende og slikker dig i hovedet, er du ikke i tvivl om, at den er glad for at se dig. En kat, derimod, kan være lidt mere subtil i sin tilkendegivelse af sin begejstring – lidt ligesom en nordjyde, i virkeligheden 😉

Her kommer lidt hjælp til dig, der har brug for lidt flere hints til at aflæse, hvad en kat egentlig synes om dig.

5 tegn på at en kat godt kan lide dig


5 tegn på, at en kat godt kan lide dig

Den blinker til dig

Når en kat langsomt blinker til dig, er det katteudgaven af et kys – eller i hvert fald en venlig hilsen. Det betyder, at den er tryg ved dig – tryg nok til at bryde øjenkontakten. Du er ikke en trussel mod den, I skal ikke slås om territorium eller udfordre hinanden. Du er accepteret. Vores katte sidder tit og blinker løs til os igen og igen. Som en endeløs kærlighedserklæring. De blinker også tit til hinanden, hvis de fx lige har haft en slåskamp eller har forskrækket hinanden. Som for at sige: “Okay, vi er cool nu. Lad os holde fred.”

Husk at blinke igen til en kat, der blinker til dig. Don’t leave a brother hanging, som man siger 😉

Den gnider sig op af dine ben og giver dig headbumps

Du kender det sikkert: Du er kommet hjem til nogle venner, som har kat, og du er ved at skvatte over det lille kræ, fordi den bliver ved at rende rundt mellem dine fødder og smyge sig op af dine ben. Måske har du selv en kat, der gør det samme. I stedet for at blive irriteret over katten, så husk, at det er en lille kærlighedserklæring. Katten markerer dit ben med sin duft, fordi du nu er en del af dens verden. Katte gnider sig også ofte op af hinanden. Det er deres udgave af et “kram”. Stoffer følger efter mig alle steder, hvor jeg går i lejligheden, og gnider sig op af mine ben hele tiden. Det er faktisk ret hyggeligt, når man vænner sig til ikke at skvatte over ham.

“Headbumps” er luksusudgaven af kattekrammet. Når en kat banker sit hoved lige ind i din pande, fortæller den dig, at den er ekstra glad for dig.

Den miaver til dig

Katte miaver faktisk som udgangspunkt ikke til hinanden. De kommunikerer via kropssprog, dufte og anden lydløs kommunikation. Hvis voksne katte sætter lyd på deres kommunikation med hinanden, er det ofte i forbindelse med en slåskamp, hvor de hvæser, vræler og brøler.

Det med at miave og “snakke” er noget, som domesticerede katte er begyndt på, fordi de har tilpasset sig menneskers måde at kommunikere på. Man siger, at kæledyrskatte udvikler omkring 100 forskellige lyde for at udtrykke alt fra “Mmm, jeg kan godt lide dig,” til “GIV MIG SÅ MAD NU!!!”.

Jo mere du snakker med din kat, jo mere snakker den igen – og jo mere veludviklet bliver dens “sprog”. Dog kan katte godt være ret selektive med, hvem de gider snakke med. Fx miaver Stoffer næsten altid kun til mig og ikke Andreas. Og ja, jeg er typen, der svarer “Ja, jeg ved det godt,” når min kat miaver til mig 😉

 

Den slikker på dig (og napper måske lidt)

Noget af det, der fylder mest i en kats dag, er “grooming”. En kat vasker sig hele tiden – og katte, som lever sammen, vasker også gerne hinanden. Når en kat slikker på dig, fortæller den dig indirekte, at du er en del af dens flok. Den sætter sin duft på dig og sørger for, at du er ren og pæn. At blive vasket er forbundet med noget trygt og rart for en kat, og det er den oplevelse, den gerne vil videregive til dig.

Det kan selvfølgelig også være, at katten bare godt kan lide din hudcreme. Eller mangler salt 😉

Sommetider bliver en kat så begejstret, at den også kommer til at bide/nappe lidt, mens den vasker dig. Det er ikke ondt ment. En kat bruger også tænderne, når den vasker sig selv, og den forstår ikke, at du ikke har et tykt lag pels til at modstå dens skarpe tænder. For mig virker det at sige en høj, kort pibelyd. Så forstår katten, at jeg ikke bryder mig om at blive bidt, og stopper straks.

Jara slikker Andreas på næsen

Den stirrer vedvarende på dig

Sommetider, når jeg sidder i sofaen, kigger jeg op og ser Stoffer sidde og stirre ufravigeligt på mig. Hvor længe han har siddet, ved ingen. Det er sådan lidt uhyggeligt. Silence of the Lambs-agtigt. Men det er så enkelt, at katte stirrer på ting, de godt kan lide. Holder øje med dem og nyder udsigten. Og det skal de da egentlig have lov til.

Stoffer leger

Katte har flere andre måder at vise deres velvilje på. Men det her var i hvert fald 5 af dem!

Det er med vilje, at jeg ikke har nævnt spinden i det her indlæg. Som regel er det et godt tegn, at en kat spinder, men den kan også finde på at spinde bare for at berolige sig selv, hvis den er utryg. Som regel er det dog et godt tegn, hvis en kat spinder, mens du kæler den 🙂

4 comments

 • Manner, mine katte må elske mig – får headbumps hele tiden! 😀

  (men jeg har heldigvis også på fornemmelsen, at de hygger sig ret godt i det hele taget)

  • Headbumps er og bliver det bedste! 🙂 Det gør vores også tit – især Stoffer! Sommetider kan han slet ikke stoppe igen 😉 Og ja, mon ikke også dine katte har det ret så godt?

 • har hentet et brødrepar på et internat, specielt den ene er i den grad mors kat, han skal helst ligge krøllet sammen ved siden af mig i stolen, der bliver headbumpet, blinket, vist mave, slikket hændet, spundet, og nappet i et væk, jeg er ikke i tvivl om at jeg er elsket, desuden snakker han rigtig meget med mig, og har lært at sætte sig, når han skal have godbidder. hvis han da ikke lige stjæler dem om natten, fordi jeg har glemt at sætte dem væk fra sofabordet ;-).
  hans bror gør næste alle de samme ting, han ligger dog ikke i stolen hos mig, men indtager dog en plads i nakken på mig, på ryglænet af stolen, begge sover i mine knæhaser om natten, hvis de er inde.

  ELSKER MINE KATTE.

  • Det lyder helt fantastisk ❤️ Herhjemme bliver godbidderne og snuppet om natten, hvis man ikke får sat dem væk 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *