5 kommandoer din kat skal kende (hvis den har lyst… agtigt…)

5 kommandoer

Okay, nu bliver det lidt sjovt: Jeg har tænkt mig at skrive lidt om at træne katte i dag. [STORMENDE LATTERBRAG!] I know! Det er FREAKING HILARIOUS af 2 grunde:

 1. At træne en kat er bare virkelig ikke verdens mest taknemmelige opgave!
 2. Vores katte er simpelthen så updragne og har virkelig selektiv hørelse og meget kort hukommelse, når det kommer til, hvad jeg gerne vil have!

Nogle få kommandoer forstår vores katte dog – og det er faktisk ret fedt. Derfor deler jeg i dag 5 kommandoer, din kat skal kende (eller som det ville være fedt, hvis den gad kende) – og nogle få tips til, hvordan du kan lære dem det. Det kan nemlig rent faktisk godt lade sig gøre at træne en kat lidt, hvis man samarbejder med den.

Jeg havde jo labrador som barn. Det mest taknemmelige dyr i verden at træne. En retriever lever og ånder for at please sine mennesker. Den vil tage en kugle for dig. Fast forward ca. 20 år til i dag, hvor jeg sidder med 3 katte, der som udgangspunkt er fløjtende ligeglade med mine kommandoer og ønsker. Som kigger dig lige i øjnene, mens de stille og roligt vipper potteplanten ned fra vindueskarmen, mens du råber “Neeeej!!”. Som ikke kan “shames” ligesom en hund. Og som bliver hævngerrige, hvis man skælder dem ud.

Savner jeg indimellem min Bjørn? Oh yes. Men kattene er nu altså alligevel skønne på deres helt egen måde 🙂

Se ham lige, hvor sød han var:

Bjørn - verdens bedste labrador

Aaaawww! Han var bare så sød!

Når man går til hundetræning, er der er en helt fast drejebog, man følger, og nogle ganske hårdhændede metoder til at lære hunden det, den skal. Det er noget med at finde en lang pind og svirpe hunden over snuden, når den gør noget, man ikke vil have. Finde sin dybe, vrede stemme frem og skælde ud, til hunden bliver skamfuld, når den gør noget forkert. Trække hårdt i snoren, når den ikke går rigtigt “på plads”. Sådan var det i hvert fald, da jeg gik til hundetræning. Det var faktisk lidt ubehageligt – og jeg var ikke særligt god til det. Vi blev også smidt af holdet. Bjørn, min hund, var kvik som bare pokker og loyal til sidste blodsdråbe – og han gjorde, hvad jeg sagde … når han havde lyst… Det var vist den overenskomst, vi kom frem til begge at kunne leve med 😉

Lidt ligesom en kat i virkeligheden! Hundetræneren kunne dog ikke leve med os, så vi røg af holdet. Godt, at han ikke har mødt Stoffer, Fie og Jara!

En kat kan som sagt ikke “shames”. Den reagerer ganske enkelt ikke på skam, råb og skældud. Du kan godt råbe: “FYYYYHHH” og “PUUUHAAA” til din kat – men den kryber ikke sammen og angrer sine synder. Den synes bare, du er for dum at høre på – og så begynder den at planlægge sin hævn over dig. “Uh, nu skal jeg total meget gå på køkkenbordet hele tiden, når hun ikke er hjemme!”. Fysisk vold er også total no-go. Og det er også en kamp, du kommer til at tabe, når du går op mod et lille rovdyr med kløer. Som ved, hvor du sover… 😉

Tålmodighed, venlighed og “positive reinforcement” er nøgleord, når du skal opdrage en kat. I må prøve at indgå en overenskomst, som er fordelagtig for jer begge og så finde jer til rette med den. Katten kommer højst sandsynligt ikke til at lystre blindt som en hund. Men den vil gøre, hvad du beder den om, hvis den har lyst, og hvis den synes godt om dig. At acceptere det er vejen til et lykkeligt liv med katte efter min bedste overbevisning.

Jeg tror faktisk, at mange børneforældre ville have godt af at øve sig på en kat, inden de kastede sig over børneopdragelse. Men det er en helt anden snak…

Her kommer de 5 kommandoer + tips til at lære dem – og nederst i indlægget har Stoffer, Fie, Jara og jeg begået en lille youtube-video, som vi selv er ret stolte af! Det kommer næsten til at se ud, som om at vores katte er helt velopdragne! 😉

5 kommandoer


5 kommandoer din kat skal kende

Dens navn

Ja, det giver måske sig selv, men det er faktisk vigtigt, at din kat ved, hvad den hedder, så den forstår, at det er den, du henvender dig til, når du siger dens navn. Nogle synes ikke, det er så vigtigt at give dyr navne. Det forstår jeg ikke. Med 3 katte i huset er det altså ret praktisk, at de ved, hvem man taler til, når man siger et navn. Og det gør de som regel herhjemme (selvom de kan vælge at overhøre det!). Navn + kommando = grundopskriften på at få en bestemt adfærd ud af din kat.

>> Hvordan lærer man katten det? Helt enkelt ved at sige navnet til den igen og igen – gerne kombineret med godbidder, kæl, børstning og hvad katten ellers godt kan lide. Husk at rose katten, når den reagerer på sit navn.

Nej

Dengang jeg i hine tider gik til hundetræning med min hund, lærte vi, at den første kommando, man skulle lære hunden var “Nej”. Det er måske lidt negativt, men ordet “nej” er faktisk nøglen til al dyreopdragelse. Når du kan fortælle dyret, hvad du ikke vil have, er det meget nemmere at forklare, hvad du gerne vil have. Du er også nødt til at have en simpel kommando, der kan fortælle, at du ikke vil have, at din kat æder dine potteplanter eller kradser på din sofa.

>> Hvordan lærer man katten det? Kommandoen “Nej” kan man lære et dyr ved at lægge en godbid, de gerne vil have, foran dem, og så sige “nej”. Og sørge for, at katten overholder kommandoen. Du kan fx holde en flad hånd op foran kattens ansigt – det er kattesprog for “nej”, og det er ret tydeligt for katten. Giv den udtrykkeligt lov til at spise godbidden, fx ved at sige “værsågod!”, og ros så katten.

Når katten gør noget, du ikke vil have, så sig nej – og kombinér det evt med et ganske let dask med en finger i panden på den. Ikke et slag – bare en markering. Sådan gør kattemødre over for deres killinger, så det forstår katten. Igen: husk at rose katten højt og inderligt, når den reagerer på dit “nej”.

I modsætning til en hund, må du aldrig råbe eller lyde vred, når du siger nej til din kat. En hund responderer på skam – en kat bliver bare vred og hævngerrig, hvis du hæver stemmen over for den. Sig nej i et venligt, men bestemt tonefald. Og sørg for, at din kommando bliver gennemført – med eller uden kattens gode vilje. Hvis du siger nej til, at katten hopper op på køkkenbordet, må du selv løfte den ned, hvis den ikke af sig selv reagerer på kommandoen.

Kom

Det er vigtigt at kunne kalde din kat til sig. Det er i hvert fald et fedt alternativ til at jagte den rundt i lejligheden! Du kan bruge dens navn, men kommandoen “kom” er lidt mere direkte. Når jeg sætter mig ned på hug og siger “kom hen til mig,” virker det næsten altid med Stoffer – også selvom han godt ved, at den fx står på tandbørstning. Det betyder også, at jeg kan kalde ham frem, hvis jeg ikke kan finde ham i lejligheden. Jara er lidt mere snu og kommer kun, hvis hun tror, der skal ske noget fedt. Fie har halm i ørerne og sover som regel for tungt til at høre, når man kalder på hende. Også selvom det er for at give hende mad.

>> Hvordan lærer man katten det? Beslut dig for en tydelig kommando, der betyder kom. Herhjemme fungerer “kom hen til mig”, ret fint. Sæt dig ned foran katten, sig kommandoen. Den vil sikkert kigge undrende og småfordømmende på dig (fordi det jo er kattes ting!), men prøv at lokke den med godbidder og se, om ikke den kommer luskende alligevel. Ros den, som havde den sikret fred i Mellemøsten – og gentag, indtil det virker, som om den forstår det.

Ned

Hvis du ikke gider have din kat rendende rundt på køkkenbordet, er kommandoen “ned” ret vigtig, så du kan bede den om at skrubbe ned, når den render rundt deroppe. Den forstår alle 3 af vores katte godt. (Desværre afholder det dem ikke altid fra at hoppe derop. Naturen går over optugtelsen, når der sidder en spændende fugl lige uden for køkkenvinduet.)

>> Hvordan lærer man katten det? Se næste punkt

Hop

Ligeså vel som det kan være praktisk at bede sine katte om at hoppe ned, kan det være fint at kunne bede dem om at hoppe op. Fx hvis de skal op på et bord/en stol for at blive undersøgt, børstet eller noget andet – eller bare hvis du ligger på sofaen og gerne vil have en kat at kramme.

>> Hvordan lærer man katten det? Kommandoerne “op” og “ned” kan du træne vha. en stol og din kats foretrukne godbidder. Sig “op”, og hold godbidden højt over stolen. Når katten hopper op, roser du den vildt og inderligt – og så gentager du succesen med “ned”. Hvis katten ikke gider hoppe nogen steder, kan du løfte den op og ned af stolen, rose den og give godbidder nogle gange. På et tidspunkt fatter den sikkert, hvad du har gang i. Den synes sikkert, du er åndssvag – men på et tidspunkt begynder det som regel at virke.

Jeg har lavet en lille video med Stoffer, Fie og Jaras hjælp, hvor vi prøver at vise kommandoerne. Og hvis du synes, det ser meget tjekket og velopdragent ud, så husk at se det sidste klip med “bloopers”! 😉

Udover de 5 basale kommandoer her kan vores katte også enkelte andre tricks. Fie forstår komandoen “danse”. Det gør hun (danser rundt på 2 ben), når hun vil have godbidder. Jara har et særligt lille “miav”, hun svarer med, når Andreas spørger, om hun vil have en godbid. Og Stoffer forstår, at “kattemalt” betyder: “Gå ud til køkkenskabet”.

Træner du med din kat? Kan den nogen “tricks”?

4 comments

 • Ha ha… elsker den måde Fie kigger på, når du siger hej… og Jara, der er nærmest ligeglad selv når hun må tage godbidden… ???

  • Louise Kofoed

   Haha ja, de er totalt håbløse! ? Jeg tror faktisk mere, Jaras problem er, at hun glemmer, hvad vi leger, fra det ene sekund til det andet ?

 • Tak for råd og læring.
  Milo på 7 mdr vil gerne klik træne men, han bliver ivrig og tager fat i min hånd med klør ude, avv .
  Så det er mig der opgiver.
  Har du erfaring på lige det,
  Hilsen Nina og Milo

  • Åh ja, de bliver ivrige, de små kræ 😉 De fleste af vores er vokset fra det af sig selv. Men i de perioder, hvor de har været meget angrebslystne, har jeg prøvet at sørge for at have noget legetøj i nærheden, som jeg kunne “bytte min hånd ud med”, og som de gerne måtte bide og flå i. Fx er vi glade for Kickaroos – de store “puder”, som katte kan slås med. De er jo nogle små rovdyr, som har brug for at få afløb for kampinstinktet…
   Og så i øvrigt altid tage hånden væk, når de bider, kradser osv. Så finder de hurtigt ud af, at det ikke resulterer i noget sjovt…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *