Kattebakker og kattegrus

Stoffer leger

Ja, vi går direkte på de charmerende emner i dag: kattebakker og kattegrus. Sagen er, at da vi fik vores første kat, Stoffer, for snart 5 år siden, anede vi ikke, hvad vi skulle stille op med nogetsomhelst. Ikke engang noget så basalt som kattebakker og kattegrus, som vi dog nok havde regnet ud, at kræet skulle have. Jeg ledte som en gal efter information om, hvor meget grus jeg skulle hælde i kattebakken, hvilken type grus jeg skulle vælge, og hvor tit kattebakken skulle skiftes. Efter at vi har fået flere katte, har vi også fundet ud af, at 1 kattebakke ikke er nok til 3 katte – heller ikke selvom man skifter den ofte. Så for at ingen skal sidde og være ligeså uvidende, som vi var, kommer her lidt basic information om kattebakker og kattegrus:

Kattebakker – antal, størrelse og type

Som udgangspunkt skal du have 1 kattebakke pr. kat i husstanden. Her i lejligheden kan vi simpelthen ikke finde plads til mere end 2, og det går lige med nød og næppe, selvom vi egentlig burde have en mere til vores 3 små kræ. Katte bryder sig i udgangspunktet ikke om at besørge, hvor andre katte også har besørget. De er faktisk heller ikke tossede med at tisse samme sted som de skider (ja, pardon my french!). I husstande med flere katte ser man ofte, at de enes om at bruge en kattebakke til at tisse i og en anden til at klare resten i. Vores katte er dog ikke helt så organiserede. Der er i hvert fald nogle memoer, der ikke helt er blevet udsendt til alle om dén sag! 😉

Tænk over størrelsen på den kattebakke, du vælger. En stor 6-7 kgs bamse som vores Stoffer skal altså have en kattebakke af en vis størrelse, mens en lille abyssinier som Jara godt kan klare sig med en af de mindre modeller. Katten skal kunne trampe rundt kradse i gruset uden at være i fare for at falde ud eller vælte kattebakken omkuld.

Vi har en meget stor kattebakke (denne model: Stor kattebakke) og en mindre, trekantet kattebakkke, som passer i et hjørne (denne model: Trekantet kattebakke). De står begge på vores badeværelse, og kombinationen virker godt for vores katte.

Man kan også få overdækkede kattebakker, som nærmest er formet som små huse. De er selvfølgelig smarte, fordi man slipper for at se på beskidt kattegrus, og på sin vis kan det måske også være rart nok for katten med lidt privatliv, når den er “på tønden”. Til gengæld kommer der hurtigt til at lugte rigtig dårligt og blive meget støvet derinde, hvilket ikke er så rart for katten. Mange katteeksperter fraråder dem, og vi har ikke de store erfaringer med dem herhjemme. Hvis du har, så smid gerne en kommentar, så vi kan blive klogere 🙂

Kattegrus:

Kattegrus skal være godt at trampe og kradse i, og det må ikke gøre ondt i kattens poter at træde på. Katte har tit brug for at møffe rundt i kattebakken og rive og flå i gruset, inden de besørger. Det hjælper dem til at få bevæget tarmsystemet, så de bedre kan komme af med det, de nu skal af med. Stoffer går total amok, når han er på kattebakken, og det lyder nærmest som en mindre krig sommetider, når han straffer kattegruset derude 😉

Grundlæggende er der 2 typer grus: klumpende og ikke-klumpende. Det er meget forskelligt, hvad katte foretrækker, og hvad man selv synes er smart som katteejer.

Det klumpende grus  er gerne lavet på en form for ler. Det samler sig som små klumper, når katten tisser. Du kan så samle klumperne op og smide dem ud. Vi brugte klumpende kattegrus lige til at starte med, men det var lidt noget bøvl, syntes vi. De dér klumper må ikke komme i toilettet, så de skal i toiletskraldespanden, hvor de ligger og lugter. Og kattebakken bliver meget hutigt “nusset” og begynder at lugte. Når gruset kommer ud på badeværelsesgulvet og bliver vådt (hvis man fx har været i bad), smatter det ud og bliver virkelig klamt at se på.

Derfor gik vi over til silica-grus, som er ikke-klumpende. Det absorberer lugt og holder sig friskt længere. På pakkerne påstår de, at kattebakken kan holde op til 4 uger. Herhjemme med 3 katte er 1 uge nu max. Så begynder kattene at brokke sig – og Stoffer demonstrerer den ultimative protest ved at skide i vores seng, hvis kattebakken bliver for klam. Så kan man lære det! Og det er selvfølgelig altid lige, når man har skiftet al sengetøjet og glæder sig til at putte sig i de mest knitrende, rene, nye, velduftende dyner… Suk!

Stoffer_jeg skider ikke altid i sengen...

Der findes flere forskellige slags silica-grus. Vi bruger altid det her mærke: Tigerino Crystals kattegrus. Vi bruger 3 poser à 5 kg hver uge – 2 poser til den store kattebakke og 1 til den lille. Det er vigtigt, at der er grus nok i bakken til, at katten kan møffe rundt i det, og til at den kan dække sin lort til med grus.

Den eneste rigtige ulempe ved silicagruset er, at det gør vildt ondt at træde på med bare tæer, når man kommer ud på badeværelset, hvor kattene har flået det ud over hele gulvet! Det opvejes til gengæld ved den bonus, at silica er fugtabsorberende, hvilket betyder, at vores badeværelse altid har tør luft og ikke lugter fugtigt. Ret smart! Du kender det fra de dér små poser med silicakugler, som altid ligger i æsken, når du køber sko, og som holder skoene tørre og rene.

Det er jo svært at udtale sig om, hvordan der lugter i éns eget hjem, da man bliver immun over for de velkendte lugte. Men folk har da frivilligt og uopfordret kommenteret på, at det er imponerende, at der ikke stinker af kattebakke i vores lille 70m2-lejlighed med 3 katte. Så jeg tror, at silica-gruset gør sit arbejde!

Vi køber altid kattegrus online. Det er billigere, og vi sipper for at slæbe det hjem selv. Vi køber hos Zooplus.dk, som er dem, jeg linker til her i indlægget med affiliatelinks. Vi bestiller gerne til 4-5 uger ad gangen. Det gør virkelig hverdagen lettere at få det hele leveret til døren.

Hygiejne

For at gøre vores liv endnu lettere, forer vi kattebakkerne med engangsposer, som er lette at løfte op med alt gruset, når kattebakken skal tømmes. Til den lille kattebakke passer de her poser: Engangsposer til kattebakke. Til den store kattebakke har de desværre ikke store nok poser hos Zooplus, men hos Maxizoos fysiske butikker køber jeg noget à la de her poser.

Det handler virkelig om at gøre livet lettere, når man har 3 katte i en lille lejlighed 😉

Selvom vi bruger engangsposer, skal kattebakkerne stadig rengøres – men det er langt lettere at komme om. Det er vigtigt at holde kattebakken ren og indbydende. Katte er meget hygiejniske dyr og hader dårlig lugt. Så hvis kattebakken er klam, kan man ikke rigtigt bebrejde katten, at den ikke vil bruge den. Tænk på, hvordan du selv har det med klamme toiletter!

Det kan måske være fristende at købe parfumeret kattegrus for at slippe for dårlig lugt på badeværelset. Men lad være med at falde for det. Parfumen er ikke sund for kattene, og mange katte bryder sig slet ikke om at besørge i parfumeret kattegrus. Sæt hellere nogle duftpinde eller en Ambipur ud på badeværelset 😉

Jeg håber, du er blevet klogere! Del gerne indlægget, hvis du kender nogle førstegangs-katteejere, som trænger til lidt “basic viden”. Og skriv gerne i kommentarfeltet, hvis du har spørgsmål, tilføjelser eller kommentarer 🙂


Indlægget indeholder affiliate-links, der giver mig kommission, hvis du køber noget i den pågældende webshop. Det koster selvfølgelig ikke dig noget at klikke på links’ene. Indtægterne hjælper til at finansiere den tid og de ressourcer, jeg lægger i mit arbejde som blogger.

3 comments

 • Pingback: 5 ting der stresser din kat - Kofoeds kattecirkus

 • Hej
  Jeg har katten Nala, halv norsk skovkat. Jeg har tidligere købt silica-grus, men der var konstant grus på badeværelset og silica-grus er relativt hårdt. Jeg er nervøs for, grusset ridser fliserne. Hvad er jeres erfaring med det? Pt. bruger vi sanicat sand, og vi har en kattebakke, hvor katten hopper op i den oppefra. Jeg overvejer dog at skifte sandet ud med alternativ grus, da vi pt. har sand over det det hele i lejligheden. Såfremt du er bekendt med grus/sand/lign. der ikke i lige så høj grad “følger med” når katten går væk fra kattebakken er jeg meget lydhør.

  Mvh Mia

  • Uh, skovkatte er bare så fantastisk smukke! 🙂 Hmm, jeg har aldrig oplevet, at silica-gruset decideret har ridset vores gulv – og vi har haft både badeværelse med fliser og nu med terrazzo. Det er super-irriterende, det med at man har en halv kattebakke strøet ud over sit hjem hele tiden, det er jeg helt enig i. Vi har prøvet alt muligt – vi har bl.a. haft sådan nogle måtter liggende, som skulle opfange rester af kattegrus fra kattenes poter. Men de små bæster hoppede bare hen over måtten eller rullede den sammen på gulvet. Vi har også prøvet forskellige slags grus – men jeg må desværre melde, at intet hjalp. Bortset fra hyppig støvsugning. Suk! Ville gerne været kommet med en genial løsning 🙂
   Vh Louise

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *