Stimulér din indekat, mens den spiser (og drikker)

Stimulér din indekat, mens den spiser (og drikker)

Når man har en indekat, er der altid risiko for, at den bliver understimuleret og doven. Man kan selvfølgelig afhjælpe det rigtig meget ved at lege med katten. Men man kan også skabe en nem og god stimulering ved måden, man fodrer katten på.

Tænk på, hvordan en kat finder føde og væske ude i naturen. Den skal jagte sit bytte, slå det ihjel og flå det med tænderne. Den skal finde vand i pytter, søer og andre steder og slubre det i sig. Kig så på, hvordan en indekat ofte får mad og vand: serveret pænt i 2 sterile skåle lige ved siden af hinanden.

Der er lang vej mellem de 2 livsstile, ikke?

Selvfølgelig vil der altid være forskel på en udekat og en indekat – men der findes masser af måder at fodre sin kat på, som stimulerer katten og giver den lidt udfordringer. Et godt sted at starte er den sektion hos dyrehandleren, der hedder “intelligenslegetøj”.

Stimuler din kat mens den spiser

Herhjemme har vi PT:

Foderbrættet

Foderbræt

Da vi først fik Stoffer, havde han et af de dér klassiske skålesæt med vand- og madskål i et stativ, som stod i køkkenet. Han satte sig på sin flade, stak hele krydderen ned i madskålen og åd og åd – og blev temmelig overvægtig, gnaven og doven. Det tog os noget tid – og en mindre reprimande fra dyrlægen – at forstå, at det ikke var en idéel måde at fodre ham på.

På dyrlægens anbefaling anskaffede vi et foderbræt. En sjov dims med en masse takker, der mest af alt ligner en lilla dinosaur. Idéen er, at katten fisker tørfoderet ud med poterne og spiser det. Det stimulerer kattens jagtinstinkt, at den skal arbejde lidt for sagen i stedet for bare at sidde med hele hovedet nede i madskålen og grovæde. Og det er sværere for katten at overspise, fordi det går langsommere at få maden fisket ud. Det har gjort en kæmpe forskel for Stoffers humør og vægt – og de 2 hunkatte er også glade for “foderbrættet”. Som ekstra bonus er det til stor morskab for vores gæster, når de får øje på det 🙂

Foderrullen

Foderrulle

For nogle uger siden besøgte vi nogle venner, som havde en “foderrulle” til deres kat. Et plastikrør med en masse huller i, som man kan fylde med tørfoder. Når man skubber til røret, falder tørfoderet ud. Vores venners kat var tosset med sin foderrulle, så vi skyndte os at investere i en foderrulle til vores katte også. Det tog lidt tid at vænne dem til konceptet, men nu er de alle 3 helt tossede med det. Jara er altid den mest forandringsparate, så hun begyndte straks af møffe rundt med den. Stoffer skulle lige overvinde sig selv – men nu nyder han at bakse og møve rundt med det farvestrålende rør. Så får han også brugt nogle af sine kræfter. Hunkattene gider nemlig ikke slås med ham – og det er jo ikke sjovt, når man er en stor, farlig hantiger 😉

 

En ekstra gevinst er, at Jara kaster mindre op, end hun plejer, fordi hun er tvunget til at spise langsommere. I modsætning til de 2 andre katte kan hun få hele sit lille hoved ned i det lilla foderbræt, så det har aldrig rigtig haft den ønskede effekt på vores lille grovæder. Men foderrullen giver hende lidt ekstra udfordring og tvinger hende til at sætte sit høje spisetempo ned, hvilket er rigtig godt for hendes mave.

Lige nu har vi foderbrættet stående i køkkenet og foderrullen liggende i stuen. Så kan kattene spise, hvor de har lyst.

Drikkefontænen

Med 2 hunkatte i huset, som foretrækker rindende vand, var vores vandregning begyndt at blive lidt faretruende for et par år siden. Og vi var trætte af at stå i kø til vandhanen på badeværelset, fordi der altid sad en kat og drak vand. Derfor investerede vi i drikkefontænen, som giver rindende vand hele døgnet. Fontænen har et kulfilter, som renser vandet. Vandet skal stadig helst skiftes en gang i døgnet, og selve fontænen skal renses en gang om ugen. Men det er det hele værd, når kattene kan sidde og slubre vand i sig af hjertens lyst.

Drikkefontæne

Vand flere steder og ikke for tæt på maden

Sidste sommer, mens det var rigtig varmt, supplerede jeg drikkefontænen med kattenes gamle vandskål, som jeg satte inde i stuen. Katte kan godt lide det med at gå og finde vand forskellige steder, ligesom de gør ude i naturen, hvor de slubrer vand i sig fra vandpytter osv. Så med drikkefontænen i køkkenet og vandskålen i stuen fik de mulighed for netop det. Til at starte med var det tænkt som en midlertidig løsning for at sikre, at kattene ikke dehydrerede i sommerheden. Men de har været så glade for vandskålen, at den stadig står der.

For nylig læste jeg, at katte faktisk ikke er tossede med at have deres vand og deres mad lige ved siden af hinanden. Det er noget med, at katte i naturen ofte spiser frisk bytte med blod, knogler og andet godt – og de er ikke tossede med at få forurenet deres drikkevand af det svineri. Det giver jo egentlig meget god mening. Og det forklarer måske, hvorfor vores katte har været så glade for vandskålen inde i stuen. Vi har nu prøvet at sætte drikkefontæne og foderbræt i hver sin ende af køkkenet også. Det er svært at sige, om det gør en kæmpe forskel – men det var da en lille ting, og hvis det kan gøre vores katte gladere, så fint med mig!

Gør du noget særligt for at stimulere din indekat i forbindelse med spisning?


FIND PRODUKTERNE I INDLÆGGET HER


PetSafe Drinkwell 360 drikkefontæne

Foderrulle – Pipolino Anti-Stress Home Trainer

Foderbræt – Karlie Flamingo NORTHMATE ® Catch

Indlægget indeholder affiliate-links, der giver mig kommission, hvis du køber noget i den pågældende webshop. Det koster selvfølgelig ikke dig noget at klikke på links’ene. Indtægterne hjælper til at finansiere den tid og de ressourcer, jeg lægger i mit arbejde som blogger.

3 comments

  • Det foderbræt har da også en fantastisk udformning! 😀

    Vores katte kommer udenfor hver dag, hvor de også jager mus og fugle (og ind imellem tager en med hjem til os… suk…), så foderbrættet har vi ikke behov for, men tippet med vandet bruger vi. Maden står ét sted i huset og vandet et andet sted. Ind imellem supplerer vi så med en ekstra skål et helt tredje sted i huset og evt. også udenfor.

    • Louise Kofoed

      Hihi, ja vi slipper da for “gaver” herhjemme. Stoffer tør ikke engang fange en edderkop 😉 Fedt at I også har gode erfaringer med at sætte mad og vand hver for sig!

  • Pingback: Katte i sommervarmen - husk 3 ting - Kofoeds kattecirkus

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *