Katte i sommervarmen – husk 3 ting

sommervarme

Nøj, det var varmt i går! Hvor kom de dér 25 grader lige pludselig fra? Vi kogte herhjemme. Ikke mindst fordi vi også går med en varmepistol og smelter maling ned fra panelerne i vores gang. Total fed timing! Men sådan er livet jo indimellem. Heldigvis nåede vi også at nyde det dejlige vejr lidt på altanen, mens vi spiste aftensmad og drak hvidvin. Så kan man jo ikke klage 🙂

Nå, men jeg tænkte, at det var en god anledning til at dele 3 tips til at passe på sin kat i sommervarmen. De fleste katte er jo temmelig glade for varme, må man sige – vores katte elsker at finde den allerbedste solstråle og splatte ud i flere timer. Særligt Jara, som vi har mistanke om kører på solcellebatterier!

Jara i soltrålen

Men selv de mest varmeglade katte kan godt få for meget af det gode og blive dehydrerede og sløve. Her kommer 3 ting, du skal sørge for, at din kat har, når det er varmt.

Luft og skygge

Hvis du – som vi – bor i lejlighed og er væk hele dagen på arbejde, kan det godt være, at lejligheden er ok, når du tager hjemmefra i den tidlige morgen. Men midt på dagen, når solen står på, kan det blive pænt varmt! Lad et vindue stå på klem, hvis du tør. Ellers sørg i hvert fald for at trække gardinerne for på de mest sydvest-vendte vinduer, hvor middagssolen står på. Så forhindrer du, at hjemmet koger helt op. Sørg for, at der er steder, hvor katten kan søge skygge.

Vand

Sørg for, at der er masser af vand tilgængeligt – og helst flere forskellige steder i hjemmet, så katten bliver opmuntret til at drikke mere. Jeg skrev lidt om det forleden, det med at tilbyde vand i flere forskellige rum. Det lokker gerne katten til at drikke lidt ekstra, og så er det i øvrigt en god sikkerhed for, at hvis katten skulle få væltet den ene skål, vil der stadig være vand i den anden.

De fleste katte er gode nok til at tage vare på sig selv og få væske nok. Men hold alligevel øje med, om de virker dehydrerede og sløve. I går kom jeg hjem og fandt Jara sovende i den varmeste solstråle foran altandøren. Jeg prøvede at få hende til at flytte sig (fordi jeg skulle åbne døren), men hun var helt slatten og sløv, da jeg løftede hende op. Jeg skyndte mig at få hende ud til badekarret og åbne for vandhanen (som hun ellers ikke får lov til at drikke af), så hun kunne slubre en masse vand i sig. Jeg nedkølede hende også med en våd klud (se nedenfor), og hun var lynhurtigt kvik igen. Jeg tror nu heller ikke, hun var i farezonen for rigtig dehydrering – hun var nok i vireligheden bare lidt doven og gad ikke flytte sig fra den gode plads. Men jeg vil hellere være på den sikre side.

Episoden illustrerer meget godt, at man kan gøre alt muligt for at skabe skygge og kølighed for sin kat i sommervarmen – men hvis den foretrækker at smide sig i den hedeste solstråle og falder i søvn dér, ja så kan katten altså godt ligge og blive lidt udtørret, mens den sover.

Hvis den er helt gal, og katten er for sløv til at drikke, kan du sprøjte vand forsigtigt ind i munden med den med en lille plastiksprøjte. Lad være med at sprøjte direkte ind i gabet på den – det er ikke så rart for katten. Sprøjt det ind i mundvigen, så den selv kan slubre det ned i halsen. Jeg gør det med jævne mellemrum med Stoffer, som har tendens til forstoppelse og kan have glæde af at få hjulpet væskebalancen lidt på vej.

Stoffer demonstrerer lige:

Nedkøling

Hvis din kat koger i sommervarmen, kan du nemt køle den ned ved at fugte en klud i koldt vand og tørre katten af med den. Det afkøler katten og hjælper den til at fordampe sin kropsvarme. Vores katte finder sig rimelig fint i det herhjemme og bliver lidt mere kvikke af det på de varmeste sommerdage. Man kan jo evt. lige give sig selv en tur også, hvis man koger 😉

En ventilator kan også være mindst ligeså dejlig for din kat som for dig. Herhjemme smider Stoffer sig gerne lige foran ventilatoren, når vi tænder den på varme dage.

Husk i øvrigt:

  • at børste din kat ofte, når det er varmt. Kattens pels isolerer egentlig katten mod varme – men løs overskudspels holder på varmen og gør det mere sandsynligt, at katten overopheder.
  • at skrue lidt ned for den fysiske aktivitet. Det er ikke, når hedebølgen rammer, at du skal lege de vilde jagtlege med din kat. Lad den være lidt doven i varmen.
  • at holde ekstra øje med din kats adfærd: Er den mere apatisk end sædvanligt? Går den på kattebakken, som den plejer? Spiser den, som den plejer?

Hvis den er helt gal, og du mistænke, at din kat kan have fået hedeslag, så er det selvfølgelig bare med at gribe telefonen og ringe til dyrlægen, så du kan få en faglig vurdering med det samme.

[HAR DU EN ALTAN, DU GERNE VIL HOLDE DINE KATTE FRA? SÅ LÆS MIT INDLÆG OM ALTANSIKRING]

Måske tænker du nu: “Jamen Louise, alt det vidste jeg da godt! Vand, luft og skygge – hvor svært kan det være?” Og ja, det ved de fleste gode katteejere nok også. Men der findes jo altså desværre stadig folk, som lader hunde (og børn!) sidde i biler med lukkede vinduer på varme sommerdage – og der kan også findes uerfarne katteejere, som kan have glæde af blive mindet om, hvordan man passer på sine kære dyr i varmen. Så måske kunne det være en idé at dele indlægget her med dem, hvis du kender nogen?

Har du flere gode råd til at passe på sine katte i sommervarmen?

2 comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *