At have en hjertesyg kat (HCM)

Stoffer

Vi har fået en hjertesyg kat herhjemme – nærmere bestemt har Stoffer fået diagnosen HCM – Hypertrofisk CardioMyopati. Det kan du læse mere om i dette indlæg.

Stoffer

Store Bededag fik vi et ordentligt chok. Lige pludselig, henover få timer, blev Stoffer apatisk og mistede appetitten. Han havde ellers haft det fint og været glad og veltilpas, men da han lagde sig slapt ned i gangen, og vi ikke kunne lokke med hverken det ene eller det andet, så jeg blev ret bekymret. Da han begyndte at trække vejret besværet gennem åben mund, ringede jeg til dyrehospitalet og sagde, at vi var på vej.

Så snart dyrlægen så Stoffer, smed han ham direkte i et iltbur og kom så tilbage og forklarede, at de var nødt til at beholde Stoffer natten over, så de kunne stabilisere ham nok til at kunne lave undersøgelser på ham om lørdagen. I den tilstand, Stoffer var i, ville en røntgenundersøgelse eller en blodprøve nemlig kunne tage livet af ham. Så han måtte have en nat i iltburet, hvor han altså fik ren ilt, og hvor vi også straks kunne se, at han fik det bedre.

Vi måtte efterlade Stoffer i de kyndige hænder og så tage hjem med tunge hjerter og tårer i øjnene. Lørdag testede de for alverdens lungeinfektioner og forsøgte sig også med noget antibiotika og steroider. Men det gav ikke nok. Han kunne stadig ikke klare sig uden for iltburet i ret mange minutter.

Vi var ude og se til Stoffer flere gange i løbet af weekenden. Heldigvis ligger dyrehospitalet kun 5-10 minutters kørsel fra os. Og vi kunne jo alligevel ikke koncentrere os om noget fornuftigt derhjemme. Lørdag morgen havde Stoffer nægtet at spise og bare ligget i iltburet og gemt sig. Men da vi kom derud, og han fik øje på mig – så kastede han sig over både mad og vand og ville ud af buret og undersøge rummet. Han fik simpelthen livsmodet igen. Men han var stadig ikke stabil nok til at kunne komme med hjem – selvom jeg var klar til at tage ham under armen og spæne ud til bilen med ham!

Dyrlæge
Herinde sad Stoffer i sit ilbur det meste af weekenden. Vi besøgte ham flere gange for at holde modet oppe hos ham.

HCM (Hypertrofisk CardioMyopati)

Søndag kunne dyrlægen så endelig tage et EKG på ham, og så fandt de problemet: Stoffer har nemlig den lidelse, der hedder HCM (Hypertrofisk CardioMyopati). Det er en sygdom, som en del katte desværre har, hvor hjertemuskulaturen så at sige vokser indad. Hjertet bliver altså ikke i sig selv større, men der bliver mindre plads inden i det til blodet. Derfor må hjertet slå hurtigere for at få pumpet tilstrækkeligt med iltet blod ud i kroppen. Når hjertet ikke kan få pumpet blodet ordentligt ud i kroppen, ophober det sig i venstre forkammer, og når forkammeret ikke kan følge med mere, løber blodet tilbage i lungerne, hvor det udskilles som væske. Og så får en stakkels lille kat altså svært ved at trække vejret. Så det, vi i virkeligheden opdagede Store Bededag, var ikke en lungesygdom, men et hjertesvigt.

Dyrlægen behandlede intensivt med væskedrivende, som drev væsken ud af Stoffers lunger, og i løbet af søndagen kunne han trække vejret uden for iltburet, og vi kunne endelig få ham hjem – med en ordentlig bunke recepter til hjertemedicin og væskedrivende, som han nu skal have hver dag. Sygdommen kan ikke kureres, men symptomerne kan holdes nede, så katten han have et godt liv uden smerte. Man siger, at de gennemsnitligt kan leve et par år på den behandling. Stoffers sygdom er jo så desværre blevet opdaget ret sent, hvilket nok barberer en del af hans tid ned 🙁

Stoffer
Stoffer var meget mat og træt, da han kom hjem – og havde fået “huller i pelsen” efter alle prøverne. Men i løbet af det første døgns tid herhjemme levede han op igen.

Fremtidsudsigterne med HCM

Vi ved ikke, hvor længe Stoffer har haft HCM, men hans røntgenbilleder tyder desværre på, at han har gået med det et godt stykke tid. Man siger, at sygdommen som regel udvikler sig ved 6-års-alderen, og Stoffer er 8 år. Det forbistrede ved katte (og andre rovdyr) er jo, at de kan skjule en sygdom vanvittigt godt. Dyrlægen sagde selv, at han ikke engang havde kunnet høre nogen mislyd på hjertet, da han tjekkede Stoffer første gang, og ved et typisk sundhedstjek ville han nok heller ikke have opdaget det. Vi har jo heller ikke herhjemme mærket nogetsomhelst til, at han skulle være syg. Katte kan ikke lide at vise svaghed, og derfor er de verdensmestre i at skjule sygdom, smerte og andre dårligdomme.

Jeg er så ulykkelig over, at min store bamsekat pludselig er en syg kat med udløbsdato på. Jeg havde jo tænkt, at han skulle blive mindst 16 år og sove i min fodende hver nat, som han plejer. Jeg har grædt mere de sidste 14 dage, end jeg har gjort det sidste år.

Stoffer

Men jeg er taknemmelig over, at han er hjemme hos os nu, og at vi ikke skulle sige farvel til ham i Store Bededags-weekenden i et iltbur hos dyrlægen. Jeg er glad for, at han er okay til at spise piller, og for, at medicinen faktisk virker rigtig godt. Stoffer er glad, veltilpas, kælen, legesyg, har god appetit og energi og opfører sig ikke som en syg kat. Forhåbentlig kan vi have en del gode måneder sammen – og få sagt farvel på en god måde, når den tid kommer.

Vi har spurgt dyrlægen direkte, om han syntes, vi burde få aflivet Stoffer nu – om det var synd at holde ham i live. Dér var svaret klart nej! Så længe Stoffer har det godt og trives på medicinen, er det for tidligt at tænke på aflivning. Der er ingen smerter forbundet med sygdommen, og han har et godt liv. Det var rart at få den faglige vurdering, når man nu selv er for følelsesmæssigt involveret til at være helt rationel.

Stoffer

Vi skal tælle Stoffers vejrtrækninger med en app på telefonen og dermed holde øje med, hvordan han har det. Vejrtrækningen i hvile må ikke være mere end 30 gange i minuttet. Og så er der selvfølgelig en masse andre ting, man kan holde øje med hos en kat. Det vil jeg skrive lidt om i næste indlæg.

Et ordentligt smæk til økonomien

Det var vanvittig dyrt at have Stoffer indlagt en hel weekend til helligdagspriser(!) – især fordi vi aldrig har fået taget os sammen til at få forsikret vores dyr. Lad os bare sige, at vi virkelig godt kunne have brugt en tur i det dér iltbur og et par hjertepiller, da vi fik regningen!

Men da vi stod fredag med valget: betal for at give katten en chance, eller få den aflivet uden nogensinde at finde ud af, hvad der var galt, eller om han kunne have klaret den – ja, så var der ikke så meget at rafle om.

Det gode er så, at den sommerferie, vi ikke har råd til, den kan vi nu alligevel ikke holde, nu hvor vi har en hjertesyg kat. Så på den måde hænger det jo meget godt sammen 😉

Stoffer

Ingen sympati fra artsfællerne

Fie og Jara har der ikke været meget sympati at hente fra. Man skulle jo tro, at når Stoffer kom hjem, træt og udkørt efter en lang weekend hos dyrlægen, så ville de tage imod ham med åbne arme. Men nej! Han lugtede jo helt forkert, og de kunne derfor ikke rigtig genkende ham (eller også udnyttede de bare en chance for at stige i hierarkiet, da den store hankat kom svækket hjem) – i hvert fald brugte hunkattene de første to døgn på at hvæse og vræle af Stoffer, hver gang de så ham.

Efter noget tid overgav Jara sig (eller også er hun bare for distræt til at huske, at der er et problem), og hun sover nu igen gerne middagslur ved siden af Stoffer eller kigger på fugle sammen med ham. Fie er også så småt ved at overgive sig – hun skælder i hvert fald ikke ud på ham mere.

Stoffer og Jara
Stoffer og Jara

4 comments

 • Hej med jer.
  Fin artikel og har netop gennemgået et shock med HCM hos 9 årige Mao og måtte lige skrive.

  Mao var frisk i går formiddag og jeg kom hjem efter indkøb om eftermiddagen og fandt ham akut gispende, med megen rallen fra lungerne… (tænkte at han måske havde fået akut lungebetændelse? ). Lød som om han var ved at drukne

  Jeg optog symptomer til evt. Lægebrug og kontakter skadestuen for dyr på Frb.
  De sagde at han skulle ind akut.
  Vi kom derind og vagthavende advarede om HCM inkl. prognoser osv.
  Min kæreste(Mao er hendes kat) arb pt. i Grønland, så hun fulgte med via Skype.

  Så pludselig stod vi/jeg surrealistisk med at skulle håndtere al info om evt. prognose, gigantisk regning, aflivning osv.

  Helt knust, besluttede vi dog behandling.
  Han fik røntgen, scanning, iltkabine og medicin… Og da han responderede overraskende godt på det, er han allerede hjemme igen, efter en enkelt overnatning på hosp.

  Nu er han træt og ret mut. Jeg holder øje og noterer vejrtrækning. I næste uge skal han til lægen og have en ekstra scanning.

  Så nu er Mao hjertepatient…
  Prognosen er jo åbenbart ret kort- men min kæreste tager retur til DK om et par dage(hjem før tid) og så er det bare at finde ud af, hvor længe vi har ham. 🙂

  Kan se jeres opslag er fra Maj- Hvordan står det til med Stoffer idag?

  Bh. Martin
  En stadigt chokeret katte-ejer 🙂

  • Hej Martin
   Sikke et chok, du har været ude for! Din kæreste er sikkert meget taknemmelig for, at du reagerede så resolut og tackelede situationen godt. Dejligt at høre, at du kunne få Mao med hjem, og at den har det godt. Nu Og ja, så skal der bare tælles vejrtrækning og gives piller osv.

   Desværre fik Stoffer ikke så lang tid. Hans HCM var meget fremskreden, da den blev konstateret. Det kan du læse mere om her: http://www.kofoedskattecirkus.dk/2020/07/06/r-i-p-elskede-stoffer/

   Jeg håber rigtig meget, at I får lov til at beholde Mao et godt stykke tid endnu.

 • Hej Louise,

  For det første vil jeg sige tusind tak for, at du har delt sin historie om Stoffer. Min egen kat viser selv lidt tegn på HCM, men han skal scannes på onsdag for at vi kan vide os mere sikre. Han er en lille hankilling på snart 6 måneder, så det er noget tidligt, hvis det er det. Det er rart at læse, at andre har oplevet det man måske selv står og skal igennem, så man ikke føler sig helt alene ikke er helt uvis om hvad der skal ske.

  Jeg har heller ikke fået forsikret Conrad, men gjorde det med det samme jeg opdagede at noget kunne være galt, så jeg i det mindste kan få dækket andre sygdomme, der kunne opstå.

  For mig betyder prisen ikke så meget, hvis min Conrad kan holdes i live, det der betyder mest er, at han har det godt imens han er her. Dog kunne jeg alligevel godt tænke mig at høre, hvad prisen var for Stoffers medicin, ikke de akutte behandlinger, da det ville være rart at vide, hvor meget jeg skal begynde at sætte af til det.

  Jeg håber at du kan give mig lidt svar, og at Viggo er faldet godt til i jeres familie.

  Hilsen Nicoline

  • Hej Nicoline
   Tusind tak for din kommentar. Det var netop min tanke med det her indlæg, at man som katteejer tit har stor glæde af at høre andres erfaringer, når man står i en svær situation med sin kat. Hvor er det trist, at din killing har tegn på HCM. Men godt i hvert fald hvis det kan diagnosticeres tidligt, og I kan få ham i behandling. Og godt at du har nået at få ham forsikret – det kan virkelig blive guld værd, helt bogstaveligt 🙂

   Medicinen var faktisk ikke så dyr. Jeg kan ikke huske de nøjagtige priser. 3 af de piller han fik var almindelig “menneskemedicin”, og det er ikke specielt dyrt. Måske 50 kr. pr. glas eller noget i den retning. De dyreste var de vanddrivende piller, som er beregnet på dyr. De kostede vist 300-400 kr. for en pakke, men der var så til gengæld også til flere måneder. I det hele taget skal katte jo have meget små doser medicin, så et glas piller holder enormt virkelig længe. Det var vist nærmest dyrere for os at købe al den kattemalt, som vi måtte fedte pillerne ind i for at få ham til at spise dem 😉

   Viggo er faldet rigtig godt til, tak! Han er en helt fantastisk sød og dejlig kat – og også en bølle!! 😉

   Jeg ønsker alt det bedste for dig og din kat!
   Vh Louise

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *