Når din kat kaster op

Når din kat kaster op

Når din kat kaster op

Hvis man ikke har haft kat før, og man første gang oplever, at éns kat kaster op, kan man godt blive lidt forskrækket. Men når en kat kaster op, er det noget helt andet, end når vi mennesker gør det. Den skal ikke puttes i seng og have cola og ristet toastbrød. Den er formentlig helt okay.

Og ja, det kommer til at være et rigtig charmerende indlæg i dag med masser af bræk-snak! Yummi! Sådan er det nemlig at være katteejer engang imellem 😉

Nå, lad os komme til sagen:

Regurgitation eller opkast?

Når en kat kaster op, kan det skyldes enten

  1. regurgitation eller
  2. opkast

Ved regurgitation er maden aldrig kommet helt ned i mavesækken, men har kun nået spiserøret eller måske endda kun mundhulen, inden katten “spytter det ud” igen af en eller anden årsag. Der går kun få sekunder/minutter, fra katten har spist, til det kommer op igen, og maden er næsten helt ufordøjet.

Ved regulært opkast har maden været helt nede og vende omkring mavesækken, hvorefter det ryger op igen. Man kan se på katten, at den bruger flere kræfter og mavemuskler på regulært opkast, mens regurgitation nærmest bare siger “whadr” – og så er maden oppe.

Når en kat kaster op / regurgiterer skyldes det typisk, at den har guffet maden i sig for hurtigt, eller at den har en hårbold. Det er helt normalt og ikke noget at være bekymret for.

Hvornår skal jeg være bekymret så, hvis min kat kaster op?

Vi har været ret bekymrede for Jara herhjemme. Hun kaster nemlig sindssygt ofte op. Flere gange om ugen i perioder. Men vi har været ved dyrlægen med hende adskillige gange, og hun er blevet tjekket på kryds og tværs for alle mulige sygdomme – og de kan altså ikke finde noget som helst galt med hende. Bortset lige fra det med hendes tænder, som jeg har skrevet om før. Hun er også frisk som en havørn og fuld af pep og kærlighed, så jeg prøver at vænne mig fra at tænke bekymrede tanker om hende.

 

Crazy cat lady med Jara

Med Jara handler det nok primært om, at hun hugger sin mad i sig for hurtigt, og så regurgiterer hun. Altså er det grådighed mere end sygdom, der er tale om. Hun kan dog indimellem se noget så ynkelig ud, når hun kaster op – og et par gange har hun sagt en klagende miav-lyd, lige inden hun gjorde det. Men altså… Et par sekunder efter er hun glad og frisk.

Hvis din kat kaster op en enkelt gang eller 2, så slå koldt vand i blodet. Det er 99% sikkert fuldstændig harmløst. Men hvis den kaster op meget ofte, så skal du nok søge dyrlæge. Den kan have en sygdom eller en infektion, eller den kan måske have spist noget fordærvet mad. Og det skal den jo ikke gå og døje med selv.

Hvis din kat kaster op, så hold øje med:

  • Om den holder vægten.
  • Om virker frisk og energisk – eller om den virker nedstemt og sløv.
  • Om øjnene er klare, eller om de er lidt indsunkne. Væske- og saltbalancen kan blive forstyrret.
  • Om dens madlyst er ændret.
  • Om den besørger som sædvanligt.

Det kan du gøre selv derhjemme, hvis din kat kaster op:

Vi har som sagt en kat, som kaster op tit. Især i varme sommerperioder kan jeg blive meget bekymret for hendes salt- og væskebalance. Så jeg giver hende sommetider lidt kold, hjemmelavet hønsebouillon (som du i øvrigt finder opskriften på på min anden blog). Bare for at få noget væske i hende sammen med noget salt, der kan binde væsken, og nogle kalorier. Det er et total hjemmestrikket råd, men jeg synes, det har virket godt.

Dét, som dog har gjort flest underværker for Jaras mave, er, at vi er begyndt at give hende Royal Canins Digest Sensitive vådfoder. Vi har prøvet alverdens forskellige slags foder (både vådfoder og tørfoder) til Jara, som dyrlægen har sagt skulle være gode for hende. Men sensitive-vådfoderet var det første, der virkelig gav en mærkbar virkning på hende. Hun kaster langt sjældnere op, efter at vi er begyndt at give hende det. Vi blander det gerne med Royal Canin Senior Consult Stage 1-vådfoder, som dyrlægen har anbefalet til hende, da hun jo efterhånden er en ældre dame på 7 år. Hun spiser stadig også af det tørfoder, som de 2 andre katte får (også fra Royal Canin), men mest vådfoderet.

Når din kat kaster op - Royal Canin Digest Sensitive

Vi køber foderet hos Zooplus her: (affiliatelinks)

Royal Canin Digest Sensitive foder

Royal Canin Senior Consult Stage 1 vådfoder

Det eneste problem er, at Stoffer og Fie sætter sig i kø for at stjæle Jaras vådfoder. Og de er jo hverken gamle eller sarte, så de har ikke brug for det! Det forstår de dog ikke noget af.

Når din kat kaster op - kø til foderskålen

Det er vigtigt at Jara får mad så hurtigt som muligt fra morgenstunden. Nogle katte er sådan indrettet, at hvis de er vant til at få mad fx kl. 7, så begynder de at danne ekstra mavesyre en halv time inden. Hvis de så ikke får mad kl. 7 alligevel, går den dér syre helt amok, og så kaster katten op. Men får katten sin mad til tiden, er der ingen ko på isen. Så hvis du er bekymret over, at din kat kaster op, kan det være en god idé at skabe faste fodringsmønstre for den.

Kattemalt kan være en rigtig god ting, hvis din kat har mange hårbolde. Vores katte får kattemalt hver aften – og glemmer vi det, skal de nok minde os om det, når klokken begynder at nærme sig 22! Kattegræs kan også afhjælpe hårbolde. Vores katte gider det bare ikke. De vil hellere spise mine blomster. Små bæster!

En anden anbefaling, hvis din kat kaster op, er at lade den faste i 24 timer og så starte den op på skånsom kost. Det har ikke rigtige været muligt herhjemme, da vi har 3 katte, og ingen af dem er indstillet på at “sympatifaste”. Men det skulle være en god “reboot” af systemet.

Jeg håber, indlægget her har kunnet give lidt input til dig, der måske er bekymret over, at din kat kaster op. Skriv endelig en kommentar, hvis du har nogen spørgsmål – eller selv vil bidrage med dine egne erfaringer!


Indlægget indeholder affiliate-links, der giver mig kommission, hvis du køber noget i den pågældende webshop. Det koster selvfølgelig ikke dig noget at klikke på links’ene. Indtægterne hjælper til at finansiere den tid og de ressourcer, jeg lægger i mit arbejde som blogger.

One comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *