tjekliste til kattes sundhed

Jara i fodenden

Vi vil så gerne passe godt på vores små, firbenede venner, men det kan være så svært at gennemskue, hvordan de egentlig har det, når de nu ikke kan fortælle os det med deres ord. Her kommer en række ting, du kan holde øje med for at tjekke, om din kat er sund og rask.

Jeg skal lige understrege, at jeg jo ikke er dyrlæge. Det her er bare ting, jeg selv har samlet op gennem 8 år som katteejer – og særligt nu, hvor vi har en hjertesyg kat. Jeg kunne godt selv have brugt sådan en tjekliste, da vi fik vores første kat i sin tid. Derfor deler jeg de ting, jeg selv holder øje med hos vores 3 katte.

Appetitten

Kattens appetit er et godt sted at starte. Kattens velbefindende og dens appetit som regel hånd i hånd. Er katten syg, er appetitten noget af det første, der ryger. Tilsvarende er det et godt tegn, hvis din kat spiser og har god appetit. Så føler den i hvert fald ikke selv, at den er ved at stille træskoene.

Nu er det ikke alle katte, der er lige madglade, men hvis din kat pludselig ikke rører sin mad og ikke kan lokkes med sin yndlingsgodbid eller det gode vådfoder, så er det okay at begynde at blive lidt bekymret. En kat kan ikke klare sig ret længe uden at spise, så det skal tages alvorligt, hvis den vægrer sig mod at spise. Du skal ikke være bange for at være pylret på dette punkt – det kan redde din kats liv, at du er opmærksom. Du har nemlig max. 24 timer til at løse problemet – for efter et døgn uden mad kan en kat blive rigtig syg. På det punkt er den simpelthen anderledes indrettet fysiologisk end både mennesker og hunde.

Foderbræt

Pelsen

Katte går meget op i “grooming” og pelspleje. De bruger adskillige timer hver dag på at vaske sig og ordne deres pels. Hvis din kats pels begynder at se usoigneret og pjusket ud, kan det måske være et tegn på, at den ikke har overskud til at tage sig af sin pels, fordi den er dårlig.

Bevægelse og leg

Du kender sikkert din kats bevægemønstre. Du ved, hvordan den løber/lunter/hopper/danser foran dig på vej ud til madskålen. Og du ved, hvordan den sætter af for at hoppe op på sin yndlingsplads oppe på skabet.

Du lægger sikkert også mærke til, hvis din kat begynder at bevæge sig anderledes. Slæbe sig mere afsted. Undgår de høje spring. Det behøver ikke være alvorligt, hvis det bare er en enkelt dag, men det er værd at notere sig. Og hvis det bliver ved i flere dage, så kan det være en god idé at få tjekket op på, om noget er galt. Det kan selvfølgelig også bare være, at din kat er ved at blive ældre og derfor ikke spæner rundt som en killing længere.

Hvis din kat også er mindre legesyg, end den plejer, kan det også være, at den har det skidt og derfor ikke har så meget energi. Og omvendt: Hvis du er bekymret for, om din kat er ok, kan det være et godt tegn, at den har lyst til at lege og danser afsted foran dig på vej til madskålen.

Kattelegetøj - Stoffer og baldrianlegetøj

Halen

En tydelig markør på kattens velbefindende er halen: Hvis halen stikker lige op som antennen på en radiobil, når katten trisser rundt derhjemme, så har den det sandsynligvis godt. Hvis katten slæber halen afsted efter sig langs med gulvet, så kan det godt være, at den ikke er helt glad. Det kan også bare være et tilfælde – eller det kan være, at den har hørt en høj lyd, der har stresset den midlertidigt

Mærk på kroppen

De gange, hvor Stoffer har været rigtig syg og dårlig, har jeg kunnet mærke det på hans krop. Han er normalt spændstig og muskuløs at føle på, men når han er dårlig, bliver han helt slap og blød og dvask.

Man har jo næsten en “koreografi” med sin kat. Når man kæler den, ved man præcis, hvordan den presser hovedet/kroppen op mod éns hånd eller svøber sin hale rundt om éns ben. Når katten pludselig slet ikke gør disse ting længere og bare ligger helt slap – så er det okay at blive lidt bekymret.

Lyde

Katte har 117 lyde, de bruger til at kommandere rundt med deres mennesker. Du kender sikkert din kats lyde rigtig godt. Det lille miav, der betyder “godmorgen”; det lange MEEEOOOW, som betyder “GIV MIG MAD, NUUUU!”; den dybe spinden, som betyder “Uh ja, kæl mig lige dér!”; Det lille hrfmf, som betyder: “Okay, så det dumme menneske gad ikke give mig mad lige nu…” Hvis din kat holder op med at sige alle sine lyde, behøver det selvfølgelig ikke betyde noget. Men katte er jo vanedyr, og når de pludselig gør noget anderledes, er der som regel en grund til det.

Jeg synes ikke, man er i tvivl, når man hører en kats klagelyd. Hos os er den ret tydeligt ynkelig og svag. Et lille piv, når man tager fat i katten – og ikke det højlydte hvæs, der ellers normalt betyder “Fingrene væk!”.

Liggesteder

Stoffer

Herhjemme har vores 3 katte deres helt faste yndlings-liggepladser. Og de skal helst nå at ligge alle stederne hver dag. Der er også nogle steder, hvor de aldrig ligger. Fx har jeg aldrig set Fie lægge sig på gulvet (bortset fra, da hun var killing og midt i et skridt pludselig kunne dratte om på gulvet i dyb søvn). Hun ligger altid på et møbel eller i sin kattehule. Stoffer elsker at splatte ud midt på spisebordet, slikke sol i vindueskarmen i soveværelset eller gemme sig under sofaen. Og Jara – hun ligger bare alle steder, hvor hun kan finde en solstråle!

Hvis kattene pludselig begynder at lægge sig et mærkeligt sted – fx på gulvet i soveværelset, hvor de ALDRIG ligger – så begynder jeg at undre mig. Eller endnu værre: hvis de gemmer sig væk. Så ringer alarmklokkerne. Selvfølgelig ikke, hvis de lægger sig i deres yndlingshule eller under sofaen. Men hvis de gemmer sig væk et sted, hvor de ikke plejer at ligge, og bliver der i lang tid – så reagerer jeg. For når et rovdyr trækker sig, kan det være for at skjule en svaghed.

Det er lidt tricky, det her punkt. For selvfølgelig kan en kat pludselig opdage et nyt sted, hvor det bare er fedt at ligge. Og det skal der være plads til, uden at ejeren går i panik. Men det er alligevel med på listen, fordi det i hvert fald for Stoffers vedkommende har været et af de første tegn, når han havde det dårligt og skulle til dyrlægen.

Vejrtrækning

En kat i hvile skal gerne trække vejret mellem 20 og 30 gange i minuttet. Du kan tælle vejrtrækningerne ved at se overkroppen hæve og sænke sig. Der findes en smart, gratis app, som hedder “hjertehund”, som du kan bruge til at tælle. (Og ja, den er til hunde, men det er samme princip for katte, så den fungerer fint! ). Det er meget nemt. Det er vigtigt, at din kat er i hvile, når du tæller. Det er ikke nok, at den bare ligger stille – der kan vejrtrækningen stadig godt være ret hurtig. Gør det gerne, når den ligger og sover tungt. Så trykker du bare en gang på skærmen for hver vejrtrækning i 30 sekunder, og så regner den frekvensen ud for dig og fortæller dig, om det er ok.

Hvis din kat hoster vedvarende, så få også dyrlægen til at tjekke op på det. Det kan være astma, virus – eller, som i Stoffers tilfælde: hjertet. Det kan også bare være et helt uskyldigt host eller en hårhold.

Kattebakken

Nå ja, det er ikke så lækkert, men vi skal lige omkring det: Det er en vigtig indikator for din kats velbefindende, at den bruger kattebakken og kommer af med det, den skal. Katte kan godt blive forstoppede, og det kan være rigtig væmmeligt for dem. Det har jeg også skrevet om her: Katte og forstoppelse. Det kan også være en indikator for alle mulige andre sygdomme, fx i nyrerne, hvis din kat ikke besørger, så hold et vågent øje med det.

Nogle katte (bl.a. vores) har den irriterende vane, at de sommetider kan finde på at skide i éns seng eller tisse på gardinet. I stedet for at råbe og skrige af dem er det vigtigt, at man tager det som et signal om, at der kan være noget galt. Katte er meget renlige dyr, og når de besøger uden for kattebakken er det som regel for at sende et budskab.

Stoffer har fx haft skidt i min seng, når han har været forstoppet. Han har faktisk haft gjort den en del gange her i foråret, og jeg har troet, at det betød, at han igen havde noget med maven, og så har jeg behandlet ham for det. Men måske har han i virkeligheden prøvet at fortælle mig, at det var noget galt med hans hjerte. Det finder vi aldrig ud af. Men i hvert fald: hold øje med din kats toiletvaner.

Vaner

Og ja, hold øje med din kats vaner i det hele taget. Katte er vanedyr, og når de pludselig ændrer adfærd, kan det være et tegn på, at der er noget galt. Det behøver ikke være en livsomvæltende sygdom – det kan bare være, at den har fået noget i poten eller er blevet lidt forstoppet. Det kan også meget vel være, at der ikke er noget galt, og at katten bare er underlig 😉 Men det er bedre at være på den sikre side, og jeg vil i hvert fald hellere risikere at blive mobbet for at være en pylret kattemor, end at en af mine katte skal gå og have det dårligt, uden at jeg gør noget ved det.

Brug din sunde fornuft og dit kendskab til din kat

Fie på sengen

Endnu engang understreger jeg lige, at jeg jo ikke er dyrlæge – og dette er ikke en videnskabelig test af din kats sundhed. Det er ikke sådan, at du skal gå i panik, hvis din kat slæber halen lidt efter sig og lægger sig et sted, hvor den ikke plejer. Det kan også bare være, at den har en off-dag. Det kan katte også godt have, uden at der nødvendigvis behøver at være noget galt. Engang imellem sover Fie nærmest en hel dag, og man tænker: “Du godeste, bare hun er okay!” Men næste dag spæner hun rundt og er vildt legesyg og sulten. Katte er levende væsner med deres egen personlighed, ligesom os.

Det her er som sagt bare de erfaringer, jeg har samlet mig med vores 3 katte, og det er denne her tjekliste, jeg selv har i baghovedet, når jeg hver dag går og vurderer Stoffers velbefindende som hjertepatient. Jeg synes, at det giver mig en ro at have nogle konkrete ting at vurdere på, og hvis jeg går og bliver lidt bekymret og pylret, hjælper det mig rigtig meget at tænke: “Okay, han spiser og drikker, hans pels er fin, han har energi i sine bevægelser, halen er holdt højt, kroppen føles stærk, han spinder og småsnakker og ligger på alle sine yndlingssteder. Jeg kan måle, at hans vejrtrækning er fin, og han har brugt kattebakken. Godt, han er sikkert ok!”

Måske kan du finde den samme ro ved at bruge denne her liste – eller du kan blive opmærksom på de små signaler, din kat sender dig. Hvis du på nogen måde er i tvivl, så skal du selvfølgelig altid kontakte en dyrlæge, hvis du tror, at noget er galt med din kat. Og husk også det årlige sundhedstjek 🙂

God fornøjelse!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *